Berita Gerakan

1,433 banduan layak mohon semakan semula hukuman

Apr 11, 2023

KUALA LUMPUR – Rang Undang-Undang (RUU) Semakan Hukuman Mati dan Pemenjaraan Sepanjang Hayat memberi peluang baharu kepada banduan untuk mengemukakan permohonan penyemakan semula atas hukuman yang dihadapi.

Senator Datuk Dr. Dominic Lau Hoe Chai berkata, terdapat 1,433 banduan layak membuat pemohonan penyemakan semula iaitu 1,316 banduan hukuman mati dan 117 banduan hukuman pemenjaraan sepanjang hayat.

“Kita faham tujuan tujuan permohonan menyemak semula ini ialah membuat penyelarasan semula dengan undang-undang yang baharu iaitu RUU Pemansuhan Hukuman Mati Mandatori 2023.

“Saya ada beberapa soalan untuk kerajaan jawab iaitu pertamanya, mengenai isu tempoh hukuman penjara yang mana RUU ini memberikan bidang kuasa kepada Mahkamah Persekutuan untuk menyemak semula permohonan 1,433 kes banduan yang dihukum mati dan dihukum penjara sepanjang hayat,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam sesi perbahasan RUU Semakan Hukuman Mati dan Pemenjaraan Sepanjang Hayat di Dewan Negara, hari ini.

Dominic Lau memberi contoh, ada seorang banduan dipenjara sepanjang hayat telah menjalani hukuman selama 40 tahun.

Soalnya, jika selepas semakan itu diluluskan, adakah banduan berkenaan akan dibebaskan dengan segera kerana pemenjaraan maksimum yang ditentukan undang-undang RUU Pemansuhan Hukuman Mati Mandatori adalah 40 tahun sahaja.

“Atau banduan ini akan terus menjalani hukuman penjara lagi selepas 40 tahun dan bagaimanakah hakim atau mahkamah akan membuat keputusan tersebut? Adakah ia akan mengambil kira tempoh seseorang banduan yang telah menjalani hukuman itu?

“Soalan kedua ialah mengenai pengendalian kes. RUU ini melibatkan aktiviti semakan 1,433 banduan yang dihukum mati dan penjara sepanjang hayat oleh pihak badan kehakiman,” katanya.

Bahkan, katanya, pada masa sama, beliau difahamkan badan kehakiman sibuk mengendalikan banyak kes dan bagaimana mereka dapat memastikan semua kes diselesaikan dalam kadar segera?

Beliau juga bertanyakan persediaan kerajaan dalam membekalkan perkhidmatan peguam kerana kerajaan perlu faham pada peringkat ini kemungkinan besar banduan itu tidak mempunyai sesiapa di luar kerana mereka juga tidak mempunyai wang untuk mendapatkan peguam. – MalaysiaGazette

天气炎热人民用水电量增 王煦棱促折扣费用予民

天气炎热人民用水电量增 王煦棱促折扣费用予民

民政觉全国妇女组署理主席王煦棱指出,近数月来,我国天气炎热,人民用水量与用电量都无可避免增加了,加上水费与电费已大幅度调涨,生活成本又飙升,人民实在吃不消,因此促请政府应体恤人民,并寻求途径让国能与供水机构为人民提供特别折扣优惠,以减轻人民的沉重负担。

baca lagi
仍有机会重返为朝 民政不忘初衷面对挑战

仍有机会重返为朝 民政不忘初衷面对挑战

(吉隆坡26日讯)民政党主席拿督刘华才强调,该党在过去56年创党历史中,面对过一朝二野,从反对党到执政党,再由执政党换回反对党,这些都像是在考验全体党员的意志和信心,并且相信只要“不忘初衷”,万众一心面对挑战,有朝一日仍有机会重返为朝,继续为国为民服务。

baca lagi
槟水费没必要涨价 PBA应寻策应对高用水量

槟水费没必要涨价 PBA应寻策应对高用水量

(槟城26日讯)槟州民政党公共投诉局主任黄义恩指出,槟州供水机构首席执行员巴玛纳登所提出的“槟城人用水量高须涨水费”论,根本就是站不住脚的说法,因为更高用水量与需求量,表示槟州供水机构将收获更多水费,所以应该没有必要涨价!

baca lagi