Berita Gerakan

Ahli Parlimen perlu selari dengan pendirian BN – Gerakan

Jun 24, 2021

GEORGE TOWN – Gerakan Pulau Pinang menyeru semua wakil rakyat selari dengan pendirian Barisan Nasional (BN) untuk tidak menyokong sebarang usul undi tidak percaya sekiranya dikemukakan oleh mana-mana pihak.

Pengerusi Parti Gerakan Pulau Pinang, Oh Tong Keong berkata, pendirian itu perlu bagi mengelak pergolakkan politik berterusan dalam keadaan negara masih tidak stabil susulan penularan wabak Covid-19.

Jelas beliau, semua pihak perlu mengetepikan perbezaan politik dan memberi fokus dalam membantu rakyat mengharungi kehidupan mereka yang terkesan dengan Covid-19.

“Saya berasa lega dan gembira dengan keputusan ahli Parlimen BN dan UMNO yang bersetuju tidak akan menyokong sebarang usul undi tidak percaya sekiranya dikemukakan di Parlimen.

“Persetujuan itu juga sudah pasti dapat meningkatkan kecekapan dan proses yang diambil semua pihak untuk melawan jangkita  pandemik Covid-19 dalam negara.

“Sehubungan itu, saya menyeru semua pemimpin dan wakil rakyat dari parti lain mencontohi ahli Parlimen UMNO dan BN dalam mengetepikan perbezaan pendirian politik ketika ini,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Tambah beliau, pemimpin dalam negara perlu mengambil contoh di Taiwan di mana seluruh warganya bekerjasama menangani Covid-19 tanpa mengambil kira latar belakang politik masing-masing,

Kata Tong Keong, pembangunan ekonomi negara perlu didahulukan demi kesejahteraan rakyat berbanding soal politik.

“Soal pilihan raya umum pula, selepas negara pulih dari pandemik Covid-19 ia pasti akan diadakan seperti yang dijanjikan dan dijamin oleh Perdana Menteri.

“Malaysia mengamalkan sistem demokrasi dan sudah pastinya rakyat yang akan diberi kuasa untuk memilih pemimpin yang mereka ingini untuk memerintah dan memimpin negara melalui pilihan raya umum,” kata beliau.

Semalam semua Ahli Parlimen UMNO dan BN dalam satu kenyataan menjunjung kasih di atas titah Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong susulan Perbincangan Khas Raja-Raja Melayu yang telah diadakan pada 16 Jun lalu berhubung keperluan mengadakan persidangan Parlimen secepat mungkin.

Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, ahli-ahli Parlimen parti itu dan BN tidak akan menyokong sebarang usul undi tidak percaya sekiranya dikemukakan di Parlimen. – MalaysiaGazette

10%非土著配额应保留 考不到10A也有机会读预科班

10%非土著配额应保留 考不到10A也有机会读预科班

(槟城2日讯)民政党全国署理主席胡栋强建议,考获大马教育文凭(SPM)10A以上各族优秀生获保留预科班录取学额后,原有的土著与非土著90:10录取分配学额也应该继续保留,以让无法考获10A的非土著学生,也有机会通过这配额进入预科班。

baca lagi
小恩惠糊弄人民 政府无视难阻涨价潮

小恩惠糊弄人民 政府无视难阻涨价潮

(吉隆坡1日讯)民政党主席刘华才博士形容,调低鸡蛋每个3仙和非住宅电费无法刺激国家经济,人民需要的是完整而全面性振兴经济配套,不是购物广场季节性的降价大优惠。

baca lagi