Berita Gerakan

Ahmad Zahid tidak punya asas kukuh persoal keyakinan PN

Mac 28, 2023

GEORGE TOWN: Presiden UMNO, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi tidak mempunyai asas kukuh dalam mempersoalkan keyakinan Perikatan Nasional (PN) untuk menang pada Pilihan Raya Negeri (PRN) di Pulau Pinang.

Pengerusi PN Pulau Pinang, Datuk Dr. Dominic Lau berkata, ini kerana Ahmad Zahid sendiri perlu sedar PN sekarang mempunyai beberapa kerusi Parlimen di Pulau Pinang, manakala Barisan Nasional (BN) tidak menang satu kerusi pun di negeri itu pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15).

”Dengan asas apa Presiden Barisan Nasional (Zahid) menyoal keyakinan PN untuk menang dalam PRN Pulau Pinang?

”Hakikatnya, sekarang PN mempunyai beberapa kerusi Parlimen di Pulau Pinang, padahal BN tidak menang satu kerusi pun dari Pulau Pinang,” katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Beliau mengulas kenyataan Ahmad Zahid yang juga Pengerusi BN yang menyifatkan ramalan PN mampu memenangi 14 kerusi DUN majoriti Melayu pada PRN negeri itu seperti mimpi di siang hari.

Sebelum ini, sebuah portal meramalkan PN mungkin menang 14 kerusi DUN majoriti Melayu di Pulau Pinang.

Bagaimanapun, gabungan itu mungkin tidak dapat merampas kerajaan negeri daripada PH kerana tidak mendapat sokongan bukan Melayu yang membentuk majoriti 62 peratus hingga 98 peratus pengundi di 25 daripada 40 kerusi di Pulau Pinang.

Dominic yang juga Presiden Parti Gerakan berkata, pemimpin PN Pulau Pinang tidak berdepan dengan kes pecah amanah di mahkamah, justeru boleh tidur lena dan bermimpi yang terbaik untuk PN.

”Ahmad Zahid juga kena faham bahawa rakan baharunya, Anthony Loke (Setiausaha Agung DAP) sendiri pernah menuduh BN ketepikan kepentingan Pulau Pinang semasa pemerintahan BN,” katanya. – UTUSAN

刘华才讥讽议长是安华政府的胶印

刘华才讥讽议长是安华政府的胶印

(吉隆坡12日讯)民政党全国主席拿督刘华才博士认同下议院议长丹斯里佐哈里确实不是邮差,以佐哈里处理前土团党国会议员的方式,充其量只是团结政府的“胶印”。

baca lagi
警局晚上10时后关门 降低警队威信

警局晚上10时后关门 降低警队威信

(新山10日讯) 针对内政部长赛夫丁纳苏申宣布,全国各地警察局在晚上10时关闭大门,民政党全国总秘书罗家荣抨击,上述做法根本是让警队威信下降,且为民众带来负面影响的事情,让人民感到不安。

baca lagi