Berita Gerakan

Belanjawan 2021 perlu ambil kira kepentingan awam – Gerakan

Nov 4, 2020

KUALA LUMPUR, 4 Nov — Penyaluran peruntukan pembangunan negara bagi tahun depan menerusi Belanjawan 2021 perlu menepati keperluan semasa dan mengambil kira kepentingan awam terutama usaha mengekang penularan COVID-19, kata Presiden Gerakan Datuk Dr Dominic Lau Hoe Chai.

Beliau berkata Gerakan mencadangkan beberapa perkara melibatkan aspek kesihatan, pendidikan, kewangan, pengangguran dan keselamatan perlu ditekankan dalam Belanjawan 2021 yang akan dibentang kerajaan pada Jumaat.

“Belanjawan 2021 amat signifikan kepada pemulihan ekonomi yang terjejas akibat COVID-19, dan kerajaan melalui pakej-pakej rangsangan sebelum ini banyak menyalurkan pelbagai insentif pemulihan kepada rakyat bagi menstabilkan kitar ekonomi,” katanya pada sidang media di sini hari ini.

Lau berkata aspek pendidikan perlu diberi keutamaan oleh kerajaan kerana meskipun hampir 80 peratus pelajar institusi pengajian tinggi (IPT) telah kembali ke kampung halaman masing-masing dan menjalani sesi pembelajaran secara dalam talian susulan penularan pandemik COVID-19, mereka bagaimanapun terpaksa membuat bayaran penuh yuran pengajian seperti ditetapkan IPT masing-masing.

Presiden Gerakan itu turut menyarankan semua Ahli Parlimen menyokong Belanjawan 2021 kerana tanpa peruntukan, kerajaan tidak dapat meneruskan perbelanjaan yang ketika ini amat diperlukan bagi pemulihan ekonomi dan kebajikan awam.

“Kita berharap belanjawan yang akan dibentang kerajaan diterima dan diluluskan. Saya rasa cukup-cukuplah, semua pihak perlu memfokus kepada memberi sokongan untuk memastikan belanjawan diluluskan. Membantu rakyat lebih penting berbanding perkara lain. Apa sahaja yang mereka (kerajaan) bentang memberi manfaat kepada rakyat, jadi kita hendaklah memberikan sokongan,” katanya.

刘华才讥讽议长是安华政府的胶印

刘华才讥讽议长是安华政府的胶印

(吉隆坡12日讯)民政党全国主席拿督刘华才博士认同下议院议长丹斯里佐哈里确实不是邮差,以佐哈里处理前土团党国会议员的方式,充其量只是团结政府的“胶印”。

baca lagi
警局晚上10时后关门 降低警队威信

警局晚上10时后关门 降低警队威信

(新山10日讯) 针对内政部长赛夫丁纳苏申宣布,全国各地警察局在晚上10时关闭大门,民政党全国总秘书罗家荣抨击,上述做法根本是让警队威信下降,且为民众带来负面影响的事情,让人民感到不安。

baca lagi