Berita Gerakan

Berita-berita Ringkas Dewan Negara: 20 Dis

Dis 20, 2021

10 PELAJAR OKU TAMAT PENGAJIAN DI MRSM DARI 2018-2020

KUALA LUMPUR — Seramai 10 pelajar Orang Kurang Upaya (OKU) telah menamatkan pengajian di Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) sejak 2018 hingga tahun lepas manakala 12 orang sedang mengikuti pengajian di institusi pendidikan itu tahun ini, Dewan Negara diberitahu hari ini.

Timbalan Menteri Pembangunan Luar Bandar Datuk Hasbi Habibollah berkata daripada 10 pelajar yang menamatkan pengajian di MRSM itu, ada antara mereka meneruskan pengajian di institut pengajian tinggi antaranya politeknik, matrikulasi, Universiti Sains Islam Malaysia, Universiti Malaysia Pahang, Universiti Kuala Lumpur, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dan Universiti Teknologi MARA.

“MARA mengambil inisiatif untuk menaik taraf kemudahan infrastruktur di MRSM supaya menjadi lebih mesra OKU. Selain itu, iklan dan promosi kemasukan ke MRSM juga dibuka kepada golongan OKU,” katanya pada sesi soal jawab persidangan Dewan Negara di sini hari ini.

Beliau menjawab soalan Senator Datuk Ras Adiba Radzi yang ingin tahu jumlah pelajar OKU yang berjaya menamatkan pengajian di MRSM serta usaha kementerian dalam menggalakkan lebih ramai golongan berkenaan memasuki MRSM.

— BERNAMA


GERAKAN ARAH PASUKAN SUKARELAWAN BANTU MANGSA BANJIR DI SELURUH NEGARA

KUALA LUMPUR — Pasukan sukarelawan Gerakan telah diarahkan untuk membantu mangsa terjejas akibat bencana banjir yang melanda negara sejak Sabtu lepas.

Presiden Gerakan Datuk Dr Dominic Lau Hoe Chai berkata pasukan yang digerakkan termasuk sukarelawan bomba parti itu bagi membersihkan tempat yang terjejas di seluruh negara.

“Kita akan teruskan (membantu) sebagai satu parti yang prihatin, kita akan teruskan beri bantuan. Saya berharap selain daripada bantuan diberikan kerajaan, semua lapisan masyarakat tak kisah kaum, agama dan budaya akan saling memberi bantuan kepada sesiapa memerlukan,” katanya pada sidang media di Bangunan Parlimen di sini hari ini.

— BERNAMA


TARIKH SIAP JAMBATAN RENTAS LANDASAN KERETA API WAKAF BHARU DILANJUTKAN

KUALA LUMPUR — Tarikh siap projek Jambatan Rentas Landasan Kereta Api, Wakaf Bharu, Tumpat dilanjutkan kepada 22 Julai tahun depan, Dewan Negara diberitahu hari ini.

Timbalan Menteri Kerja Raya Datuk Arthur Joseph Kurup berkata tarikh siap asal projek tersebut adalah pada 18 Ogos tahun ini, namun terpaksa dilanjutkan susulan penguatkuasaan Perintah Kawalan Pergerakan.

“Kementerian Kerja Raya (KKR) komited untuk memastikan kontraktor dilantik akan melaksanakan projek ini mengikut jadual seperti dirancang demi keselesaan dan keselamatan pengguna jalan raya yang menggunakan laluan tersebut,” katanya ketika menggulung perbahasan Rang Undang-Undang Perbekalan 2022 (Bajet 2022) bagi KKR pada persidangan Dewan Negara di sini hari ini.

— BERNAMA


SEMAKAN SEMULA AKTA OKU 2008 SEDANG DIPERGIAT

KUALA LUMPUR — Usaha menyemak semula Akta Orang Kurang Upaya (OKU) 2008 sedang giat dijalankan Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) melalui penubuhan Pasukan Projek Khas, Dewan Negara diberitahu hari ini.

Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Datuk Siti Zailah Mohd Yusoff berkata pasukan berkenaan merangkumi keahlian wakil daripada pelbagai pertubuhan bukan kerajaan, badan profesional, ahli akademik, kementerian dan agensi berkenaan.

Beliau berkata demikian ketika menggulung perbahasan Rang Undang-undang Perbekalan 2022 (Bajet 2022) bagi kementerian berkenaan pada persidangan Dewan Negara di sini hari ini.

— BERNAMA

大年二街后巷艺术街建竣 小贩求回当地营业

大年二街后巷艺术街建竣 小贩求回当地营业

(双溪大年6日讯)大年二街后巷“艺术街”(Siar Seni)已启用数月,原在后巷摆摊的华裔小贩,早前获得市议会官员口头答应工程竣工后就能搬回原地摆摊,但至今未接获指示,希望市议员练韦见向市议会反映。

baca lagi
胡栋强声援赵明福组织 抨行动党掌权后遗忘承诺

胡栋强声援赵明福组织 抨行动党掌权后遗忘承诺

(槟城6日讯)民政党署理主席胡栋强认为,行动党有义务协助赵明福家人,而不是当了政府之後就以冷态度对待赵家,毕竟,行动党曾多次承诺会协助赵家,包括也承诺将协助赵家与首相安华会面,但到今天都无法兑现,所以才会发生昨日新古毛“找首相”事件。

baca lagi
槟州垃圾源头分类 执法前应加强宣导

槟州垃圾源头分类 执法前应加强宣导

槟州民政党公共投诉局主任黄义恩促请槟州政府,在展开垃圾源头分类执法行动之前,应该再加强教育宣导工作,让人民了解垃圾分类可循环的重要性,以及其对垃圾填埋场与环保工作的影响。

baca lagi