Berita Gerakan

Berita ringkas Bernama: 14 Dis

Dis 14, 2021

KUALA LUMPUR, 14 Dis (Bernama) — Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) dan Perpustakaan Negara Malaysia (PNM) berusaha memperkukuh jalinan kerjasama dengan Perpustakaan Kuala Lumpur dalam mempertingkatkan budaya pembelajaran sepanjang hayat di negara ini.

Menteri Wilayah Persekutuan Datuk Seri Dr Shahidan Kassim berkata PNM telah menyumbangkan perpustakaan di UTC Keramat pada 10 Sept lalu sebagai inisiatif kemajuan insaniah bagi penduduk di ibu kota.

“DBKL melalui Perpustakaan Kuala Lumpur menguruskan sebanyak 15 perpustakaan di bandar raya ini. Pelbagai perkhidmatan disediakan kepada masyarakat termasuk bahan bacaan dan rujukan sama ada dalam bentuk fizikal mahupun digital,” katanya dalam kenyataan hari ini.

— BERNAMA

PELAJARI TANGANI BULI DARI NEGARA LAIN – GERAKAN

KUALA LUMPUR, 14 Dis  (Bernama) — Gerakan mencadangkan agar kerajaan mempelajari cara mengekang insiden buli di sekolah dari negara lain.

Presidennya Datuk Dr Dominic Lau Hoe Chai menerusi satu kenyataan berkata kerajaan boleh mengambil contoh dari Amerika Syarikat (AS) dan mencadangkan penggubalan undang-undang antibuli bagi menangani secara berkesan mereka yang terlibat dengan perbuatan tersebut.

Beliau juga berkata setiap peringkat dalam komuniti memainkan peranan sama penting bagi menyelesaikan insiden buli di sekolah secara berkesan, terutama ibu bapa, sekolah dan kerajaan, selain turut menyarankan agar Kementerian Pendidikan mewujudkan ‘Minggu Antibuli’ dengan mengadakan pelbagai aktiviti publisiti antibuli.

— BERNAMA

刘华才讥讽议长是安华政府的胶印

刘华才讥讽议长是安华政府的胶印

(吉隆坡12日讯)民政党全国主席拿督刘华才博士认同下议院议长丹斯里佐哈里确实不是邮差,以佐哈里处理前土团党国会议员的方式,充其量只是团结政府的“胶印”。

baca lagi
警局晚上10时后关门 降低警队威信

警局晚上10时后关门 降低警队威信

(新山10日讯) 针对内政部长赛夫丁纳苏申宣布,全国各地警察局在晚上10时关闭大门,民政党全国总秘书罗家荣抨击,上述做法根本是让警队威信下降,且为民众带来负面影响的事情,让人民感到不安。

baca lagi