Berita Gerakan

Biro Pendidikan parti Gerakan mahu lebih ramai sertai kelas tuisyen virtual SPM

Okt 21, 2020

KUALA LUMPUR – “Tidak semuanya kita perlu politikkan. Ini adalah masa pandemik dan kebanyakan pelajar-pelajar kita termasuk yang menghadapi peperiksaan besar terpaksa belajar di rumah.

“Kami tidak berminat untuk berpolitik, untuk kami masa depan para pelajar kita jauh lebih penting, lebih-lebih lagi yang akan menduduki peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM),”

Itu kata Pengarah Projek Kelas Tuisyen Virtual Kejayaan Kejayaan SPM, Mourhrna Reddy tentang program membantu calon SPM menghadapi peperiksaan ketika Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) dilaksanakan.

Menurutnya, program tuisyen itu merupakan inisiatif Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO), Kelab Kita Anak Malaysia (KAM) bersama biro Pendidikan Parti Gerakan yang bermula sejak Julai lepas.

“Ketika ini kita ada sekitar 350 pelajar, hakikatnya kita mampu menerima jumlah lebih ramai lagi kita sudah perluas sehinggalah Sabah dan Sarawak. Kita perlu lebih ramai penyertaan.

“Ini masa pandemik, kebanyakan masa sudah ada arahan penutupan sekolah berikutan penularan Covid-19 yang masuk gelombang ketiga, sememangnya semua ini akan menggangu pembelajaran.

“Belajar secara ‘online’ adalah salah satu pilihan yang ada, kami pula sediakan platform pembelajaran ini secara percuma, tenaga pengajar juga yang berpengalaman.

“Antara empat subjek yang kita fokus ialah Bahasa Melayu, Matematik, Bahasa Inggeris dan Sejarah. Saya amat berharap supaya peluang seperti ini dipergunakan sebaliknya-baiknya.

“Rebutlah peluang ini, jangan ada alasan Covid-19 sebagai sebab mengapa kita tidak dapat markah yang baik, banyak inisiatif dari pelbagai pihak gunakan semuanya dengan bijak,” katanya.

Mourhrna yang juga seorang usahawan dan berlatarbelakang perundangan berkata, kelas tuisyen maya itu diadakan setiap minggu bermula Jumaat sehingga Ahad selain sesi interaksi dengan tenaga pengajar subjek-subjek itu.

“Sejurus selepas mendaftar kelas virtual, pelajar juga diberikan akses ke laman web Kita Anak Malaysia dan platform Google Classroom yang mengandungi bahan-bahan pembelajaran dan klip rakaman pasca kelas virtual.

“Justeru kepada pelajar-pelajar SPM yang berminat untuk menyertai kelas tuisyen ini boleh melayari laman web di www. kitaanakmalaysia.club untuk keterangan lanjut dan pendaftaran,” ujarnya.

大年二街后巷艺术街建竣 小贩求回当地营业

大年二街后巷艺术街建竣 小贩求回当地营业

(双溪大年6日讯)大年二街后巷“艺术街”(Siar Seni)已启用数月,原在后巷摆摊的华裔小贩,早前获得市议会官员口头答应工程竣工后就能搬回原地摆摊,但至今未接获指示,希望市议员练韦见向市议会反映。

baca lagi
胡栋强声援赵明福组织 抨行动党掌权后遗忘承诺

胡栋强声援赵明福组织 抨行动党掌权后遗忘承诺

(槟城6日讯)民政党署理主席胡栋强认为,行动党有义务协助赵明福家人,而不是当了政府之後就以冷态度对待赵家,毕竟,行动党曾多次承诺会协助赵家,包括也承诺将协助赵家与首相安华会面,但到今天都无法兑现,所以才会发生昨日新古毛“找首相”事件。

baca lagi
槟州垃圾源头分类 执法前应加强宣导

槟州垃圾源头分类 执法前应加强宣导

槟州民政党公共投诉局主任黄义恩促请槟州政府,在展开垃圾源头分类执法行动之前,应该再加强教育宣导工作,让人民了解垃圾分类可循环的重要性,以及其对垃圾填埋场与环保工作的影响。

baca lagi