Siaran Akhbar

DAP perlu berhenti mempolitikkan isu pengisytiharan darurat

Jan 14, 2021

Parti Gerakan Rakyat Malaysia meminta DAP untuk berhenti mempolitikkan isu pengisytiharan darurat atas kepentingan peribadi. Sebaliknya, mereka patut fokus usaha untuk membantu dalam memerangi penularan wabak COVID-19 dan menjaga kebajikan semua rakyat yang terkesan akibat daripada bahana pandemik yang telah berlanjutan hampir setahun ini.

Presiden Nasional Parti Gerakan Rakyat Malaysia, Datuk Dr. Dominic Lau Hoe Chai berkata, tindakan mempertikaikan titah Yang di-Pertuan Agong  oleh segelintir pemimpin DAP, seperti penasihat DAP Lim Kit Siang dan Pengerusi DAP Perak, Nga Kor Ming menunjukkan ketidakhormatan dan ketidaksetiaan mereka kepada Yang di-Pertuan Agong.

“Saya ingin mengingatkan semua pemimpin DAP bahawa semasa Yang di-Pertuan Agong menolak permintaan YAB Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin untuk mengisytiharkan darurat pada 26 Oktober 2020 lalu, mereka telah memuji akan kebijaksaan Yang di-Pertuan Agong.” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

“Mengapa kali ini mereka mempertikaikan keputusan yang dititahkan oleh Yang di-Pertuan Agong? Ini menunjukkan bahawa DAP hanya mementingkan kepentingan diri mereka sendiri dan tidak pernah mengutamakan kepentingan rakyat.”

Beliau mendesak rakyat agar tidak terpengaruh dengan pembohongan DAP kerana satu Jawatankuasa Khas Bebas akan ditubuhkan bagi memastikan pelaksanaan darurat dilakukan secara adil dan telus. Jawatankuasa itu akan dianggotai oleh Ahli-ahli Parlimen Kerajaan dan Pembangkang serta pakar-pakar kesihatan dan yang berkaitan.

Beliau juga berkata, pakar-pakar undang, termasuk bekas hakim Mahkamah Persekutuan, Gopal Sri Ram telah menyambut baik pengisytiharan darurat baru-baru ini. Selain itu, Gopal Sri Ram juga menegaskan ia sebenarnya juga boleh dilaksanakan pada tahun lepas semasa kali pertama usul itu dicadangkan.

Beliau mengecam DAP kerana terus menerus memainkan sentimen politik berbaur hasutan untuk mengecam tindakan kerajaan tatkala negara sedang berdepan situasi genting dalam mengawal penularan wabak COVID-19. Kelakuan mereka ini sangat tidak semenggah dan perkara sebegini tidak sepatutnya diberikan sebarang perhatian sama sekali.