Berita Gerakan

Deepavali dirai dengan aspek keselamatan

Nov 15, 2020

KUALA LUMPUR: Sambutan Deepavali tahun ini masih meriah meskipun terikat dengan prosedur operasi standard (SOP) kerajaan susulan penularan pandemik covid-19.

Menurut Ketua Biro Perpaduan Nasional Parti Gerakan, Puvaniten M. Helan Govan, pastinya ia berbeza dengan sambutan sebelum ini kerana aspek keselamatan ditekankan supaya tidak wujud kluster baharu boleh menambahkan bilangan mangsa dijangkiti Covid-19.

Berikutan itu, kawalan emosi semua pihak penting kerana tidak dapat pulang ke kampung halaman untuk menyambut perayaan dengan sanak-saudara.

“Deepavali boleh diraikan dengan meriah sekali dengan mematuhi SOP. Janganlah emosi kerana jauh dengan sanak-saudara kerana kita harus ingat bahawa komitmen untuk mematahkan rantaian Covid-19 adalah tanggungjawab kita semua.

“Jadi kita harus memikirkan pihak-pihak lain yang bertungkus-lumus melaksanakan tugas tanpa mengira waktu dan cuaca,” katanya dalam satu kenyataan.

Kata Puvaniten, sambutan kali ini memberi mesej kepada semua pihak perlu terus mengharungi cabaran dalam menangani pandemik dengan sebaiknya.

“Kes-kes harian dicatatkan pada masa ini agak tinggi sehingga kerajaan terpaksa melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) (di beberapa negeri) bagi mengawal dan mengekang penularan wabak dalam komuniti.

“Ada barisan hadapan yang terpaksa bertugas sempena Deepavali tidak kira sebarang profesion, anda sentiasa diingati dan dihargai oleh rakyat Malaysia”. Jelasnya.

Beliau dalam masa samamenasihati semua masyarakat untuk mengamalkan tiga perkara utama iaitu pemakaian pelitup muka, penjarakan fizikal dan elakkan tempat yang sesak bagi mengelakkan diri daripada penularan Covid-19.

刘华才讥讽议长是安华政府的胶印

刘华才讥讽议长是安华政府的胶印

(吉隆坡12日讯)民政党全国主席拿督刘华才博士认同下议院议长丹斯里佐哈里确实不是邮差,以佐哈里处理前土团党国会议员的方式,充其量只是团结政府的“胶印”。

baca lagi
警局晚上10时后关门 降低警队威信

警局晚上10时后关门 降低警队威信

(新山10日讯) 针对内政部长赛夫丁纳苏申宣布,全国各地警察局在晚上10时关闭大门,民政党全国总秘书罗家荣抨击,上述做法根本是让警队威信下降,且为民众带来负面影响的事情,让人民感到不安。

baca lagi