Berita Gerakan

Gangguan air. Guna teknologi terkini ganti injap

Dis 8, 2023

GEORGE TOWN: Kerajaan Negeri Pulau Pinang dan Perbadanan Bekalan Air Pulau Pinang (PBAPP) perlu mengambil langkah dengan menggunakan teknologi terkini untuk menjalankan kerja penggantian injap secara berperingkat bagi mengurangkan impak terhadap rakyat susulan bakal berlaku gangguan bekalan air pada awal Januari tahun depan.

Pengerusi Parti Gerakan Rakyat Malaysia (Gerakan) negeri, Oh Tong Keong berkata, pengumuman empat hari gangguan bekalan air di Pulau Pinang mulai 10 hingga 14 Januari tahun depan tanpa sebarang langkah alternatif kepada pengguna berdepan dengan isu gangguan air adalah satu tindakan yang tidak bertanggungjawab.

”Ketua Menteri, Chow Kon Yeow yang juga Pengerusi PBAPP harus memikirkan betapa serius impak gangguan bekalan air selama 96 jam terhadap warga Pulau Pinang.

”Kawasan yang terkesan akibat gangguan air selama empat hari ini adalah termasuk kediaman, restoran, kedai kopi, pusat penjaja, kedai, pejabat, kilang, sekolah, hospital, dan banyak lagi.

“Adalah mustahil untuk peniaga, pihak kilang dan industri menyimpan air yang mencukupi untuk empat hari,” katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Kira-kira 590,000 pengguna air di negeri ini termasuk pengguna bukan domestik di semua kawasan perindustrian utama akan mengalami gangguan bekalan air selama empat hari mulai 10 hingga 14 Januari tahun depan.

Pengerusi Jawatankuasa Infrastruktur negeri, Zairil Khir Johari berkata, gangguan selama empat hari itu tidak dapat dielakkan bagi menampung kerja-kerja penggantian injap utama di Loji Rawatan Air (LRA) Sungai Dua di Butterworth.

Menurut Tong Keong, gangguan bekalan air itu akan menjejaskan perniagaan berasaskan makanan seperti kedai kopi, penjaja dan peniaga sekali gus menggesa kerajaan negeri atau PBAPP memberi pampasan kepada peniaga yang terkesan.

Tambahnya, kerajaan negeri dan PBAPP juga harus menghantar lori tangki air ke daerah atau kawasan yang bakal terkesan dengan gangguan bekalan air selama empat hari tersebut.

“Kerajaan negeri atau PBAPP mungkin perlu meminjam atau meminta bantuan daripada negeri jiran sekiranya perlu.

“Semua kerja-kerja ini harus dilakukan sebelum gangguan bekalan air berlaku,” katanya. – UTUSAN

天气炎热人民用水电量增 王煦棱促折扣费用予民

天气炎热人民用水电量增 王煦棱促折扣费用予民

民政觉全国妇女组署理主席王煦棱指出,近数月来,我国天气炎热,人民用水量与用电量都无可避免增加了,加上水费与电费已大幅度调涨,生活成本又飙升,人民实在吃不消,因此促请政府应体恤人民,并寻求途径让国能与供水机构为人民提供特别折扣优惠,以减轻人民的沉重负担。

baca lagi
仍有机会重返为朝 民政不忘初衷面对挑战

仍有机会重返为朝 民政不忘初衷面对挑战

(吉隆坡26日讯)民政党主席拿督刘华才强调,该党在过去56年创党历史中,面对过一朝二野,从反对党到执政党,再由执政党换回反对党,这些都像是在考验全体党员的意志和信心,并且相信只要“不忘初衷”,万众一心面对挑战,有朝一日仍有机会重返为朝,继续为国为民服务。

baca lagi
槟水费没必要涨价 PBA应寻策应对高用水量

槟水费没必要涨价 PBA应寻策应对高用水量

(槟城26日讯)槟州民政党公共投诉局主任黄义恩指出,槟州供水机构首席执行员巴玛纳登所提出的“槟城人用水量高须涨水费”论,根本就是站不住脚的说法,因为更高用水量与需求量,表示槟州供水机构将收获更多水费,所以应该没有必要涨价!

baca lagi