Berita Gerakan

Gerakan bantah cadangan buka sempadan untuk pelancong perniagaan China

Jun 10, 2020

Naib Presiden Gerakan Baljit Singh membantah cadangan untuk membuka semula sempadan Malaysia kepada pelancong perniagaan dari rakan dagang serantau, terutama Asean, China, serta negara-negara yang terlibat dengan Jalur dan Laluan (BRI).

Dia berkata tindakan itu tidak bijak walaupun individu yang mencadangkannya, Presiden Persatuan BRI Malaysia Chuah Poh Khiang, berkata ia mesti dilakukan dengan syarat keselamatan tertentu bagi membuka lebih banyak sektor ekonomi.

“Keselamatan semua rakyat Malaysia harus didahulukan, kita harus ingat bahawa China sekali pun mempunyai sekatan untuk melakukan perjalanan di China,” kata Baljit kepada Malaysiakini.

Baljit juga menegaskan bahawa kenyataannya tidak bermotifkan perkauman.

“Covid-19 tidak ada hubungannya dengan bangsa atau agama, dan tidak boleh digunakan sebagai alat politik untuk mendapatkan sokongan daripada mana-mana kaum tertentu,” tambah Baljit.

Pada 7 Jun, Bernama memetik Chuah mengatakan bahawa dengan mengizinkan pelancong perniagaan dari negara Asean, China dan negara-negara Jalur dan Laluan dengan syarat keselamatan tertentu untuk melancong ke Malaysia, ia dapat menghidupkan semula perdagangan luar negara dan pelaburan ketika ekonomi domestik sedang perlahan.

Cadangan Chuah hadir ketika Beijing yang menggambarkan kajian Harvard Medical School sebagai “tidak masuk akal”. Kajian itu mengenai kemasukan hospital dan data mesin carian yang menunjukkan Covid-19 mungkin telah merebak di China sejak Ogos lalu.

Baljit berpendapat bahawa belum ada keperluan untuk membuka sempadan negara itu ke China kerana urusan perniagaan masih boleh dijalankan secara dalam talian.

“Banyak perbincangan perniagaan, perjanjian dan bahkan rundingan dapat dilakukan dalam talian hari ini, belum ada keperluan untuk membolehkan mereka memasuki negara ini secara fizikal,” kata Baljit.

“Mari kita menangani pengukuhan kesihatan dan ekonomi penduduk tempatan terlebih dahulu, mari kita lakukan semua langkah untuk membawa komuniti perniagaan tempatan kita kembali,” tambahnya.

“China atau negara lain boleh menunggu kerana kita tidak mahu dilanda gelombang kedua pada bulan November atau Disember ini.

“Kita harus fokus untuk menjadikan setiap negeri sebagai zon hijau sebelum kita kembali normal,” tegas Baljit.