Berita Gerakan

Gerakan belum buat keputusan sama ada bertanding PRN Sabah

Ogo 5, 2020

KUALA LUMPUR, 5 Ogos —  Parti Gerakan Rakyat Malaysia (Gerakan) masih belum membuat keputusan sama ada akan bertanding pada pilihan raya negeri (PRN) Sabah akan datang, kata Presidennya Datuk Dr Dominic Lau Hoe Chai.

Bagaimanapun, beliau berkata, ada dalam kalangan pemimpin dan akar umbi Gerakan Sabah telah menyatakan minat mereka untuk mewakili parti dalam PRN itu.

“Kami sudahpun mengadakan mesyuarat jawatankuasa kerja pusat (CWC) kami, dan sudah tentu kami membincangkan secara serius situasi di Sabah dan malah kami turut mengadakan mesyuarat menerusi  Zoom dengan semua pemimpin Gerakan Sabah dan meminta mereka untuk memberi maklum balas kepada kami.

“Sesetengah daripada mereka sudah memberikan maklum balas kepada kami mengenai beberapa kerusi yang mereka bercadang bertanding berserta senarai calon dicadangkan mereka, tetapi terlebih dahulu kami perlu membuat keputusan sama ada kami mahu bertanding ataupun tidak,” katanya pada sidang media di sini, hari ini.

Lau berkata terdapat banyak faktor yang mereka perlu pertimbangkan sebelum membuat sebarang keputusan, termasuk aspek sumber, calon boleh menang dan visi.

Pada Khamis lepas, Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Mohd Shafie Apdal mengumumkan pembubaran Dewan Undangan Negeri selepas mendapat perkenan Yang Dipertua Negeri Tun Juhar Mahiruddin, dengan itu pilihan raya negeri perlu diadakan.

Terdahulu pada sidang media itu, Lau mengumumkan parti itu telah memilih lima jurucakap bagi lima bidang iaitu pendidikan, alam sekitar, ekonomi, kesamarataan dan pekerjaan.

Mereka ialah Aiman Abdullah, guru di sebuah sekolah antarabangsa di Cyberjaya sebagai jurucakap pendidikan Gerakan, peguam pemindahhakkan korporat Wendy Subramaniam  (pekerjaan), usahawan Mourhrna Anetha Reddy (kesamarataan), peguam Lee Boom Shian (alam sekitar) dan pakar perubatan estetik Dr Dinesh Kumar (ekonomi).

大年二街后巷艺术街建竣 小贩求回当地营业

大年二街后巷艺术街建竣 小贩求回当地营业

(双溪大年6日讯)大年二街后巷“艺术街”(Siar Seni)已启用数月,原在后巷摆摊的华裔小贩,早前获得市议会官员口头答应工程竣工后就能搬回原地摆摊,但至今未接获指示,希望市议员练韦见向市议会反映。

baca lagi
胡栋强声援赵明福组织 抨行动党掌权后遗忘承诺

胡栋强声援赵明福组织 抨行动党掌权后遗忘承诺

(槟城6日讯)民政党署理主席胡栋强认为,行动党有义务协助赵明福家人,而不是当了政府之後就以冷态度对待赵家,毕竟,行动党曾多次承诺会协助赵家,包括也承诺将协助赵家与首相安华会面,但到今天都无法兑现,所以才会发生昨日新古毛“找首相”事件。

baca lagi
槟州垃圾源头分类 执法前应加强宣导

槟州垃圾源头分类 执法前应加强宣导

槟州民政党公共投诉局主任黄义恩促请槟州政府,在展开垃圾源头分类执法行动之前,应该再加强教育宣导工作,让人民了解垃圾分类可循环的重要性,以及其对垃圾填埋场与环保工作的影响。

baca lagi