Berita Gerakan

Gerakan gesa KASA tangguh permohonan Pulau Pinang naik tarif air

Jun 2, 2021

GEORGETOWN: Parti Gerakan negeri menggesa Kementerian Alam Sekitar dan Air (KASA) menangguhkan permohonan kenaikan tarif air di Pulau Pinang sehingga keadaan Covid-19 pulih.

Setiausahanya, Hng Chee Wey berkata, penangguhan kenaikan seperti yang diminta dan dicadangkan Perbadanan Bekalan Air Pulau Pinang (PBAPP) itu bagi memastikan beban kos sara hidup rakyat dapat dikurangkan.

Menurut Chee Wey, kerajaan negeri juga memainkan peranan penting dan pengaruh besar dalam pelarasan tarif air berkenaan.

“Ini dinyatakan oleh PBAPP dalam kenyataan pada 24 Mei lalu yang mana SPAN melaksanakan rundingan awam berkaitan cadangan semakan semula tarif air yang dikemukakan PBAPP pada 2019.

“Maka, dengan jelas, rundingan awam diadakan kerana kerajaan negeri yang mengemukakan permintaan dan cadangan untuk menaikkan tarif air,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

PBAPP sebelum ini mencadangkan kenaikan RM3 hingga RM15 tarif air untuk pengguna domestik bergantung kepada penggunaan yang dijangka melibatkan kira-kira 75 peratus akaun domestik.

Menerusi semakan itu, pengguna komersial akan mengalami kenaikan antara RM3 dan RM18.80 dengan kenaikan maksimum RM69.19 bagi mereka yang menggunakan lebih dari 100 meter padu air setiap bulan.

Dalam perkembangan berkaitan, Chee Wey turut menggesa kerajaan negeri mengurangkan kadar caj air atau menawarkan potongan tarif air kepada penduduk Pulau Pinang dalam tempoh pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Jelasnya, PBAPP sebelum ini pernah menyatakan sebilangan besar isi rumah di Pulau Pinang mungkin menggunakan lebih banyak air sepanjang tempoh pelaksanaan PKP kerana semua orang berusaha untuk duduk di rumah.

“Kami percaya lebih ramai isi rumah di negeri ini akan menggunakan lebih banyak air dalam tempoh sekurang-kurangnya 14 akan datang ekoran arahan PKP penuh.

“Setiap orang dan semua perniagaan bergantung kepada sumber bekalan air untuk menjaga kebersihan kendiri dan tempat kerja demi membendung penyebaran wabak Covid-19,” katanya. – UTUSAN ONLINE

大年二街后巷艺术街建竣 小贩求回当地营业

大年二街后巷艺术街建竣 小贩求回当地营业

(双溪大年6日讯)大年二街后巷“艺术街”(Siar Seni)已启用数月,原在后巷摆摊的华裔小贩,早前获得市议会官员口头答应工程竣工后就能搬回原地摆摊,但至今未接获指示,希望市议员练韦见向市议会反映。

baca lagi
胡栋强声援赵明福组织 抨行动党掌权后遗忘承诺

胡栋强声援赵明福组织 抨行动党掌权后遗忘承诺

(槟城6日讯)民政党署理主席胡栋强认为,行动党有义务协助赵明福家人,而不是当了政府之後就以冷态度对待赵家,毕竟,行动党曾多次承诺会协助赵家,包括也承诺将协助赵家与首相安华会面,但到今天都无法兑现,所以才会发生昨日新古毛“找首相”事件。

baca lagi
槟州垃圾源头分类 执法前应加强宣导

槟州垃圾源头分类 执法前应加强宣导

槟州民政党公共投诉局主任黄义恩促请槟州政府,在展开垃圾源头分类执法行动之前,应该再加强教育宣导工作,让人民了解垃圾分类可循环的重要性,以及其对垃圾填埋场与环保工作的影响。

baca lagi