Siaran Akhbar

GERAKAN harap kerajaan terus tingkatkan ketelusan maklumat vaksin COVID-19

Mei 3, 2021

Parti Gerakan Rakyat Malaysia mencadangkan kerajaan meningkatkan ketelusan maklumat mengenai vaksin COVID-19 supaya meningkatkan keyakinan dan menggalakkan lebih ramai orang mendaftarkan diri dalam Program Imunisasi COVID-19.

Maklum balas yang kami dapat menunjukkan sebahagian besar rakyat masih kurang yakin terhadap vaksin COVID-19 dan enggan mendaftar untuk suntikan vaksin COVID-19, kata Datuk Dr. Dominic Lau Hoe Chai, Presiden Nasional Parti GERAKAN.

“Kerajaan bertanggungjawab untuk menyebarkan maklumat mengenai pelbagai vaksin secara telus supaya rakyat dapat lebih banyak infomasi dan keyakinan terhadap vaksin. Walaupun rakyat tidak diberi kuasa untuk memilih jenis vaksin yang mereka mahukan namun sewajarnya diberitahu jenis vaksin yang akan mereka disuntik.

Dominic Lau membuat kenyataan di atas setelah menghadiri aktiviti vaksinasi pendaftaran di Pasar Pekan Baru, Teluk Intan dan mengedarkan kurma kepada orang ramai.

Beliau kata, terdapat beberapa komen negatif terhadap Program Imunisasi COVID-19 sekarang dan diharapkan kerajaan mesti berusaha memperbaikinya.

“Semasa GERAKAN membantu rakyat mendaftarkan dalam Program Imunisasi COVID-19, kami juga memberi infomasi mengenai vaksin supaya rakyat tidak hanya menerima maklum balas negatif atau infomasi yang salah dari media sosial.”

“Vaksin yang diluluskan oleh kerajaan Malayia termasuk vaksin dibuat oleh Pfizer, Sinovac, CanSinoBIO, Sputnik V dan AstraZeneca. Walau bagaimanapun, vaksin AstraZeneca tidak akan dimasukkan dalam Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan, dan hanya memberikan vaksin ini kepada sukarelawan.”

Beliau kata, sejak fasa kedua Program Imunisasi dimulai pada pertengahan April, hanya 880,771 orang yang telah divaksinasi sejauh ini, dan jumlah kes baru di negara ini masih meningkat setiap hari. Rakyat mesti mendaftarkan diri dalam Program Imunisasi dengan secepat mungkin bagi memutuskan rantaian COVID-19.

Beliau juga meyeru orang ramai untuk mematuhi SOP dan kepada sesiapa yang masih belum mendaftar untuk suntikan vaksin COVID-19, sila buat demikian dengan secepat mungkin.

10%非土著配额应保留 考不到10A也有机会读预科班

10%非土著配额应保留 考不到10A也有机会读预科班

(槟城2日讯)民政党全国署理主席胡栋强建议,考获大马教育文凭(SPM)10A以上各族优秀生获保留预科班录取学额后,原有的土著与非土著90:10录取分配学额也应该继续保留,以让无法考获10A的非土著学生,也有机会通过这配额进入预科班。

baca lagi