Siaran Akhbar

GERAKAN Kritik Tindakan Pembangkang Tidak Beri Kerjasama Dalam Usaha Tangani COVID-19

Jul 28, 2021

Presiden GERAKAN, Datuk Dr. Dominic Lau Hoe Chai mengatakan bahawa dia berasa kecewa dengan prestasi Ahli Parlimen pembangkang yang tidak matang sebaik sahaja menyaksikan Sidang Mesyuarat Khas Parlimen dalam dua hari ini.
Mereka masih tidak mengetepikan perbezaan politik dalam tempoh pandemik COVID-19 ini dan kerap membuat bising Dewan Rakyat.

“Macam mana mahu memerangi wabak COVID-19 untuk negara jika bersikap macam ini” katanya

Beliau menegur pemimpin pembangkang Pakatan Harapan seperti Datuk Seri Anwar Ibrahim, Pemimpin DAP Lim Kit Siang dan Lim Guan Eng yang terus meminta kerajaan untuk mengadakan parlimen tergempar.

DAP pernah berjanji parlimen ini adalah untuk menyelesaikan masalah wabak dan pemulihan ekonomi, sebaliknya parlimen itu menjadi huru-hara dan itu menunjukkan kualiti ahli parti pembangkang.

Beliau mengatakan bahawa kerajaan mengadakan mesyuarat khas selama lima hari ini untuk melaporkan rancangan pemulihan dan menjelaskan keadaan darurat kepada Ahli Parlimen.
“Pada hari kedua mesyuarat itu, Ahli Parlimen Pakatan Harapan menunjukkan keburukan mereka”

“Mereka mengutamakan kuasa dan kepentingan peribadi, tetapi tugas yang diamanahkan oleh rakyat tidak bernilai dengan baik” jelasnya.

Pernyataannya menyatakan bahawa Ahli Parlimen seharusnya menghadiri parlimen. Ketika mereka secara aktif menyeru untuk mengadakan persidangan parlimen seperti yang mereka kehendaki, para pemimpin Pakatan Harapan tidak hadir di parlimen tersebut.

Memang benar bahawa persidangan parlimen “hanya bercakap” sahaja dan tujuannya adalah untuk mewujudkan khayalan bahawa mereka bersuara untuk rakyat tetapi sebenarnya ia merancang fitnah di belakang untuk menimbulkan rasa tidak puas hati rakyat terhadap kerajaan.

Lau Hoe Chai berkata dia memahami jumlah orang di dewan parlimen terhad semasa pandemik ini. “Rakyat mempunyai mata yang tajam”, semua rakyat tahu bahawa beberapa ahli parlimen itu meninggalkan dewan parlimen setelah membuat bising, hanya untuk menunjukkan rasa kewujudan mereka.

Dari siaran langsung parlimen dapat dilihat bahawa kerusi Ahli Parlimen pembangkang adalah kosong. Ahli Parlimen Pakatan Harapan hanya “log masuk” ke Parlimen untuk kepentingan politik peribadi. Mereka tidak benar-benar ingin menghadiri persidangan parlimen.

Dia menunjukkan bahawa Pakatan Harapan menjadi kerajaan selama 22 bulan selepas pilihan raya umum ke-14 dan dalam tempoh itu Ahli Parlimen Pakatan Harapan dan menteri serta timbalan menteri selalu tidak menghadiri persidangan parlimen bersama dan beberapa kali persidangan parlimen hampir tidak dapat dijalankan kerena jumlah orang yang tidak mencukupi.

Contoh lain yang jelas adalah Ahli Parlimen DAP yang berteriak keras semasa Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin mengucapkan takziah kepada orang yang meninggal dunia akibat COVID.

“Ahli Parlimen Pakatan Harapan adalah ‘pesalah berulang’ yang sentiasa tidak hadir di parlimen, permintaan untuk mengadakan parlimen hanyalah alasan untuk keuntungan politik. Mereka tidak memperhatikan kepercayaan rakyat, tidak bersungguh-sungguh menjalankan tugas sebagai Ahli Parlimen dan selalu berharap pembukaan parlimen dengan tujuan merebut kekuasaan. ”

Lau Hoe Chai mengingatkan parti-parti pembangkang bahawa kerajaan akan mendengar suara yang berbeza. Kerajaan juga akan membuat keputusan dan pertimbangan serta mengambil tanggungjawab penuh untuk mempertahankan hak mentadbir negara.

“Kami memahami bahawa terdapat sebilangan besar ahli pembangkang di parlimen. Menteri dan timbalan menteri bersedia untuk menjawab soalan tajam dari parti pembangkang dan mempertahankan dasar kerajaan. Oleh itu, parti pembangkang harus menunjukkan sikap budiman, professional dan bersungguh-sungguh untuk memberikan cadangan. ”

“Saya berharap bahawa Parlimen mempunyai suara yang lebih pelbagai. Kerajaan dan parti pembangkang mesti melayani negara dan rakyat berdasarkan prinsip dan fakta serta cita-cita dan tujuan yang bersama. ”

Lau Hoe Chai mengingatkan ahli pembangkang bahawa sesi khas parlimen ini adalah untuk melaporkan masalah mengenai wabak dan pemulihan ekonomi. Ahli parlimen harus memberikan cadangan yang membina mengenai dasar yang berkaitan daripada menghina Speaker Dewan Rakyat dan mempersoalkan ketiadaan Perdana Menteri.

Lebih-lebih lagi Perdana Menteri sebagai menteri negara mesti mempengerusikan mesyuarat penting yang berbeza setiap hari. Pegawai akan menyampaikan hujah ahli parti pembangkang kepada beliau selepas itu.
“Walaupun bekas menteri Pakatan Harapan memegang jawatan tidak lama, bukankah itu sama?”

“Dalam masa kini yang terus berubah, keperluan rakyat untuk parti dan pemimpin politik menentukan kualiti pemimpin politik negara kita. Pemimpin Pakatan Harapan, inilah masa untuk menunjukkan profesionalisme dan kualiti politik.”

DATUK DR. DOMINIC LAU HOE CHAI
PRESIDEN NASIONAL PARTI GERAKAN

刘华才讥讽议长是安华政府的胶印

刘华才讥讽议长是安华政府的胶印

(吉隆坡12日讯)民政党全国主席拿督刘华才博士认同下议院议长丹斯里佐哈里确实不是邮差,以佐哈里处理前土团党国会议员的方式,充其量只是团结政府的“胶印”。

baca lagi
警局晚上10时后关门 降低警队威信

警局晚上10时后关门 降低警队威信

(新山10日讯) 针对内政部长赛夫丁纳苏申宣布,全国各地警察局在晚上10时关闭大门,民政党全国总秘书罗家荣抨击,上述做法根本是让警队威信下降,且为民众带来负面影响的事情,让人民感到不安。

baca lagi