Berita Gerakan

Gerakan mahu pembentangan RUU 355 diteruskan

Jul 10, 2023

SEREMBAN: Parti Gerakan mahu agenda pembentangan Undang-Undang (RUU) Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) (Pindaan) 2021 atau RUU 355 diteruskan berikutan ia tidak memberi kesan kepada orang bukan Islam.

Setiausaha Agung Gerakan, Mak Kah Keong berkata, jadi tiada alasan untuk untuk meminda RUU355 bagi memperkasakan mahkamah Syariah kerana ia hanya terpakai kepada orang Islam.

Kah Keong juga dalam pada itu berkata, tindakan Pengerusi DAP, Lim Guan Eng yang cuba menakutkan pengundi bukan Islam berkaitan ‘gelombang hijau’ juga dilihat hanyalah untuk bermain dengan sentimen.

“Mereka main isu ini, kita bertenang, saya nak jawab dalam Perlembagaan Persekutuan tidak menyekat pembinaan kuil, tokong.

“Dalam Islam tiada sekatan (beribadat bagi bukan Islam) tidak boleh serang atau roboh apatah lagi Malaysia negara yang aman damai,” katanya ketika berucap pada Majlis Pelancaran Jentera Pilihan Raya Perikatan Nasional (PN) Negeri Sembilan di sini malam tadi.

Sebelum ini, Parti Gerakan mendakwa mereka memerlukan masa dan ruang untuk lebih memahami usul pindaan RUU 355 yang dibawa Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang sebelum memuktamadkan pendirian mengenai perkara itu.

Usul pindaan Akta 355 itu dibuat oleh Abdul Hadi di Dewan Rakyat pada 24 November 2016 bertujuan memperkasakan mahkamah syariah dalam melaksanakan hukuman jenayah.

Akta 355 yang sepatutnya dibentangkan untuk pindaan pada persidangan hujung Oktober lalu namun terbantut susulan pembubaran Parlimen.

Draf pindaan kepada akta berkenaan yang dirujuk sebagai RUU 355 bagaimanapun sudah diluluskan oleh Jabatan Peguam Negara pada 7 Oktober lepas.

Penggubalan semula Akta 355 hasil Persidangan Penyelarasan Undang-Undang Syarak dan Sivil Ke-27 pada 2021 bakal menyeragamkan kuasa mahkamah syariah di Malaysia.

Dalam pada itu, jelas Kah Keong menegaskan, pembelajaran tulisan Jawi tidak bermakna ‘masuk Islam’ dan ia tidak perlu diperbesarkan atau dijadikan isu politik.-UTUSAN.

大年二街后巷艺术街建竣 小贩求回当地营业

大年二街后巷艺术街建竣 小贩求回当地营业

(双溪大年6日讯)大年二街后巷“艺术街”(Siar Seni)已启用数月,原在后巷摆摊的华裔小贩,早前获得市议会官员口头答应工程竣工后就能搬回原地摆摊,但至今未接获指示,希望市议员练韦见向市议会反映。

baca lagi
胡栋强声援赵明福组织 抨行动党掌权后遗忘承诺

胡栋强声援赵明福组织 抨行动党掌权后遗忘承诺

(槟城6日讯)民政党署理主席胡栋强认为,行动党有义务协助赵明福家人,而不是当了政府之後就以冷态度对待赵家,毕竟,行动党曾多次承诺会协助赵家,包括也承诺将协助赵家与首相安华会面,但到今天都无法兑现,所以才会发生昨日新古毛“找首相”事件。

baca lagi
槟州垃圾源头分类 执法前应加强宣导

槟州垃圾源头分类 执法前应加强宣导

槟州民政党公共投诉局主任黄义恩促请槟州政府,在展开垃圾源头分类执法行动之前,应该再加强教育宣导工作,让人民了解垃圾分类可循环的重要性,以及其对垃圾填埋场与环保工作的影响。

baca lagi