Berita Gerakan

GERAKAN masih sokong Muhyiddin terajui PN

Mac 19, 2022

KUALA LUMPUR: GERAKAN tetap menyokong kepimpinan Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai Pengerusi Perikatan Nasional (PN) meskipun gabungan parti itu tidak menang besar dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor, baru-baru ini.

Presidennya, Datuk Dr Dominic Lou Hoe Chai, berkata parti itu tidak berputus asa dan akan terus bersama PN bagi membela nasib rakyat dalam PRN atau Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15) akan datang.

“Walaupun tidak menang besar untuk PRN Johor, (iaitu) hanya tiga kerusi, kita faham dan kita tak akan putus asa. Kita akan terus perjuangkan ideologi parti untuk menghadapi PRU-15.

“Kekalahan ini bukan sebab kepimpinan seseorang saja. GERAKAN masih bersama PN. Kami akan terus memberi sokongan sepenuhnya kepada Muhyiddin sebagai Pengerusi PN,” katanya pada sidang media selepas Mesyuarat Ahli Jawatankuasa Pusat parti itu, hari ini.

Dominic berkata demikian bagi mengulas kenyataan Muhyiddin pada 12 Mac lalu bahawa Ahli Parlimen Pagoh itu bertanggungjawab atas kekalahan gabungan itu dalam PRN Johor dan sedia melepaskan jawatan jika itu yang dimahukan pimpinan parti gabungan itu.

PN hanya memenangi tiga kerusi daripada 56 dipertandingkan pada PRN Johor lalu iaitu di Dewan Undangan Negeri (DUN) Bukit Kepong, Endau dan Maharani.

Sementara itu, Dominic berkata, GERAKAN akan memastikan senarai penyelaras dan calon yang akan bertanding pada PRN dan PRU-15 kelak, dikeluarkan lebih awal bagi memudahkan jentera parti digerakkan.

“Kita akui memang pada PRN Johor, ada kerusi yang kita bertanding, tetapi tiada persiapan dibuat untuk DUN yang kita bertanding.

“Oleh itu, mulai sekarang kita akan senaraikan semua kerusi yang (kita) bertanding dan penyelaras terbabit untuk persiapan PRU-15 dan PRN akan datang. Jadi kita harap jentera kita akan buat persiapan awal,” katanya.

Beliau berkata, PRU-15 boleh diadakan hanya apabila kes COVID-19 menurun dan dalam keadaan terkawal, bagi membolehkan peratusan keluar mengundi berada pada tahap memuaskan iaitu 70 hingga 80 peratus. – BERNAMA

天气炎热人民用水电量增 王煦棱促折扣费用予民

天气炎热人民用水电量增 王煦棱促折扣费用予民

民政觉全国妇女组署理主席王煦棱指出,近数月来,我国天气炎热,人民用水量与用电量都无可避免增加了,加上水费与电费已大幅度调涨,生活成本又飙升,人民实在吃不消,因此促请政府应体恤人民,并寻求途径让国能与供水机构为人民提供特别折扣优惠,以减轻人民的沉重负担。

baca lagi
仍有机会重返为朝 民政不忘初衷面对挑战

仍有机会重返为朝 民政不忘初衷面对挑战

(吉隆坡26日讯)民政党主席拿督刘华才强调,该党在过去56年创党历史中,面对过一朝二野,从反对党到执政党,再由执政党换回反对党,这些都像是在考验全体党员的意志和信心,并且相信只要“不忘初衷”,万众一心面对挑战,有朝一日仍有机会重返为朝,继续为国为民服务。

baca lagi
槟水费没必要涨价 PBA应寻策应对高用水量

槟水费没必要涨价 PBA应寻策应对高用水量

(槟城26日讯)槟州民政党公共投诉局主任黄义恩指出,槟州供水机构首席执行员巴玛纳登所提出的“槟城人用水量高须涨水费”论,根本就是站不住脚的说法,因为更高用水量与需求量,表示槟州供水机构将收获更多水费,所以应该没有必要涨价!

baca lagi