Berita Gerakan

Gerakan minta negeri hantar nama untuk bertanding PRU-15

Apr 16, 2022

KUALA LUMPUR – Semua Pengerusi Perhubungan Negeri Parti Gerakan Rakyat Malaysia (Gerakan) digesa supaya menyenaraikan nama calon-calon yang boleh diketengahkan pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU-15).

Presiden Parti Gerakan Rakyat Malaysia (Gerakan), Datuk Dr Dominic Lau Hoe Chai berkata, nama-nama bagi pencalonan itu perlu diserahkan kepada Ibu Pejabat Parti Gerakan selewat-lewatnya hujung bulan ini.

Katanya, langkah itu dibuat ekoran pengumuman yang UMNO apabila memutuskan untuk menamakan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob sebagai calon Perdana Menteri selepas PRU-15 serta langkah kerajaan yang membuat keputusan tidak meneruskan Memorandum Persefahaman (MoU) Transformasi dan Kestabilan Politik antara Kerajaan Persekutuan dan Pakatan Harapan (PH) selepas ia tamat 31 Julai depan.

Ujarnya, dua perkara itu jelas menunjukkan bahawa PRU-15 sudah semakin hampir dan disebabkan itu persediaan untuk menghadapinya perlu dilakukan segera.

“Selepas kita mendapat senarai nama itu kita akan buat rundingan dengan Perikatan Nasional agar diberikan ruang untuk kita (Gerakan) bertanding di kawasan-kawasan tertentu.

“Jadi, persediaan itu mesti kerana dalam PRN Melaka dan Johor satu kelemahan kita adalah persediaan di peringkat kawasan tidak cukup.

“Oleh itu, kita nak ambil kesempatan ini untuk buat persiapan lebih awal terutama dalam mendekati pengundi atau rakyat agar mereka dapat memberikan sokongan kepada kita,” katanya pada sidang media selepas Mesyuarat Ahli Jawatankuasa Pusat Parti Gerakandi sini, hari ini.

Turut diadakan pada sidang media itu, peluncuran buku politik yang ditulis oleh Dominic sepanjang beliau menjadi teraju dalam parti Gerakan.

Dalam pada itu, Dominic berkata, Gerakan merangka program untuk mengembalikan keyakinan rakyat terhadap politik tanahair yang dilihat semakin rendah ketika ini.

Katanya, rakyat seolah-olah tidak begitu mengendahkan kemaslahatan tersebut dan disebabkan itu keyakinan mereka untuk mengambil tahu berkenaan situasi politik negara amat rendah dan ia dibuktikan sebagaimana yang berlaku dalam PRN Johor dan Melaka.

Tambahnya, ia merupakan satu isu penting yang perlu diberikan perhatian dan langkah itu mengembalikan keyakinan rakyat itu harus dilaksanakan dengan secepat mungkin.

“Jika mereka tiada keyakinan kepada ahli-ahli politi, tidak ada kepercayaan kepada politik di dalam negara memang mereka tidak akan keluar undi pada PRU15 akan datang.

“Jadi, kita kena buat sesuatu agar rakyat kembali sedar akan tanggungjawab mereka untuk memilih pemimpin yang boleh membela nasib mereka pada masa akan datang,” ujarnya. – MalaysiaGazette

天气炎热人民用水电量增 王煦棱促折扣费用予民

天气炎热人民用水电量增 王煦棱促折扣费用予民

民政觉全国妇女组署理主席王煦棱指出,近数月来,我国天气炎热,人民用水量与用电量都无可避免增加了,加上水费与电费已大幅度调涨,生活成本又飙升,人民实在吃不消,因此促请政府应体恤人民,并寻求途径让国能与供水机构为人民提供特别折扣优惠,以减轻人民的沉重负担。

baca lagi
仍有机会重返为朝 民政不忘初衷面对挑战

仍有机会重返为朝 民政不忘初衷面对挑战

(吉隆坡26日讯)民政党主席拿督刘华才强调,该党在过去56年创党历史中,面对过一朝二野,从反对党到执政党,再由执政党换回反对党,这些都像是在考验全体党员的意志和信心,并且相信只要“不忘初衷”,万众一心面对挑战,有朝一日仍有机会重返为朝,继续为国为民服务。

baca lagi
槟水费没必要涨价 PBA应寻策应对高用水量

槟水费没必要涨价 PBA应寻策应对高用水量

(槟城26日讯)槟州民政党公共投诉局主任黄义恩指出,槟州供水机构首席执行员巴玛纳登所提出的“槟城人用水量高须涨水费”论,根本就是站不住脚的说法,因为更高用水量与需求量,表示槟州供水机构将收获更多水费,所以应该没有必要涨价!

baca lagi