Berita Gerakan

Gerakan runding kerusi calon PRU-15 dengan PN

Mac 24, 2022

GEORGE TOWN – Parti Gerakan akan mengadakan perbincangan dalam kalangan parti komponen Perikatan Nasional (PN) untuk pembahagian kerusi Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU-15) nanti.

Timbalan Presiden Gerakan, Oh Tong Keong berkata, rundingan itu akan dibuat susulan ia merupakan gabungan baharu dalam PN.

“Dulu ketika kita dalam BN, kita sudah tahu kerusi tetap yang akan ditandingi namun kini kita akan lakukan rundingan terlebih dahulu bersama PN untuk pembahagian kerusi.

“Mesyuarat pembahagian kerusi itu akan dilakukan sebagai persiapan parti mendepani PRU-15,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas meraikan Sambutan Ulang Tahun Gerakan yang ke-54 di Pejabat Gerakan Pulau Pinang di sini, hari ini.

Tong Keong yang Pengerusi Gerakan Pulau Pinang berkata, seramai 23 jurucakap parti dilantik di beberapa kawasan membabitkan negeri Pulau Pinang sejak Februari tahun lalu sebagai persediaan menjelang PRU-15.

Kata beliau, pihaknya berharap penduduk negeri ini memberi mandat kepada Gerakan untuk menjadi pemimpin negeri agar kebajikan rakyat terus dibela.

“Buat masa ini, kita belum tentukan berapa kerusi Parti Gerakan akan bertanding di Pulau Pinang namun kita akan berusaha menjaga kebajikan rakyat sejajar dengan asas penubuhan parti ini sejak 1968.

“Suka saya ingatkan bahawa sepanjang 39 tahun Gerakan memerintah negeri ini tiada ketua menteri didakwa di mahkamah membabitkan isu rasuah dan ia berbeza bagi DAP yang baru memerintah 14 tahun namun bekas ketua menteri kini masih menjalani perbicaraan kes rasuah di mahkamah.

“Perkara ini semua harus dipandang serius oleh rakyat negeri ini kerana kita tidak nampak pembangunan atau projek besar dilaksanakan DAP dalam memastikan kestabilan ekonomi negeri mahupun kesejahteraan penduduk,” tegas Tong Keong. – MalaysiaGazette

天气炎热人民用水电量增 王煦棱促折扣费用予民

天气炎热人民用水电量增 王煦棱促折扣费用予民

民政觉全国妇女组署理主席王煦棱指出,近数月来,我国天气炎热,人民用水量与用电量都无可避免增加了,加上水费与电费已大幅度调涨,生活成本又飙升,人民实在吃不消,因此促请政府应体恤人民,并寻求途径让国能与供水机构为人民提供特别折扣优惠,以减轻人民的沉重负担。

baca lagi
仍有机会重返为朝 民政不忘初衷面对挑战

仍有机会重返为朝 民政不忘初衷面对挑战

(吉隆坡26日讯)民政党主席拿督刘华才强调,该党在过去56年创党历史中,面对过一朝二野,从反对党到执政党,再由执政党换回反对党,这些都像是在考验全体党员的意志和信心,并且相信只要“不忘初衷”,万众一心面对挑战,有朝一日仍有机会重返为朝,继续为国为民服务。

baca lagi
槟水费没必要涨价 PBA应寻策应对高用水量

槟水费没必要涨价 PBA应寻策应对高用水量

(槟城26日讯)槟州民政党公共投诉局主任黄义恩指出,槟州供水机构首席执行员巴玛纳登所提出的“槟城人用水量高须涨水费”论,根本就是站不住脚的说法,因为更高用水量与需求量,表示槟州供水机构将收获更多水费,所以应该没有必要涨价!

baca lagi