Berita Gerakan

Gerakan Sabah hargai keterbukaan, sokongan Hajiji

Jan 26, 2022

KOTA KINABALU: Pengerusi Gerakan Sabah Datuk Alexander Lo Su Hyen memuji Kerajaan Negeri Gabungan Rakyat Sabah (GRS) pimpinan Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Noor kerana mudah didekati rakyat.

Ia juga menyokong kepelbagaian budaya di Sabah, termasuk masyarakat Cina.

Beliau berkata Kerajaan Negeri memperuntukkan RM164.12 juta untuk pelaksanaan program pembangunan pendidikan dan agama dalam Belanjawan Negeri tahun ini, serta peruntukan RM47 juta untuk badan agama bukan Islam, sekolah vernakular, mubaligh dan sekolah persendirian.

Selain itu, beliau berkata Kerajaan Negeri memperuntukkan RM1 juta untuk kepala singa yang akan diagihkan kepada pelbagai persatuan dan kumpulan tarian singa sempena Tahun Baharu Cina di seluruh negeri.

“Kerajaan Negeri GRS benar-benar menunjukkan keterbukaan dan sokongannya kepada pelbagai budaya di Sabah.

“Ini juga mencerminkan keikhlasan Hajiji dalam menangani keperluan dan kesejahteraan kumpulan etnik dan badan agama lain.

“Beliau adalah contoh cemerlang seorang pemimpin yang menerima kepelbagaian dan, oleh itu harus disokong oleh masyarakat Cina di Sabah,” kata Lo selepas menghadiri majlis makan tengah hari Tahun Baharu Cina Hajiji bersama pemimpin masyarakat Cina Tuaran dan Kapitan Cina, di sini, baru-baru ini.

Hajiji yang juga Adun Sulaman mengumumkan peruntukan RM5,000 kepada setiap persatuan Cina di Tuaran dan RM2,000 untuk Kapitan.

“Ang pow” Hajiji kepada masyarakat Cina di Tuaran ini amat dialu-alukan kerana persatuan-persatuan ini kehilangan punca pendapatan kerana tidak dapat menganjurkan aktiviti Tahun Baharu Cina sejak dua tahun lalu akibat pandemik Covid-19.

Ketua Menteri juga mengagihkan limau Mandarin semasa jamuan tengah hari dan menyampaikan ucapan Tahun Baharu Cina kepada hadirin.

天气炎热人民用水电量增 王煦棱促折扣费用予民

天气炎热人民用水电量增 王煦棱促折扣费用予民

民政觉全国妇女组署理主席王煦棱指出,近数月来,我国天气炎热,人民用水量与用电量都无可避免增加了,加上水费与电费已大幅度调涨,生活成本又飙升,人民实在吃不消,因此促请政府应体恤人民,并寻求途径让国能与供水机构为人民提供特别折扣优惠,以减轻人民的沉重负担。

baca lagi
仍有机会重返为朝 民政不忘初衷面对挑战

仍有机会重返为朝 民政不忘初衷面对挑战

(吉隆坡26日讯)民政党主席拿督刘华才强调,该党在过去56年创党历史中,面对过一朝二野,从反对党到执政党,再由执政党换回反对党,这些都像是在考验全体党员的意志和信心,并且相信只要“不忘初衷”,万众一心面对挑战,有朝一日仍有机会重返为朝,继续为国为民服务。

baca lagi
槟水费没必要涨价 PBA应寻策应对高用水量

槟水费没必要涨价 PBA应寻策应对高用水量

(槟城26日讯)槟州民政党公共投诉局主任黄义恩指出,槟州供水机构首席执行员巴玛纳登所提出的“槟城人用水量高须涨水费”论,根本就是站不住脚的说法,因为更高用水量与需求量,表示槟州供水机构将收获更多水费,所以应该没有必要涨价!

baca lagi