Slide SERTAI KAMI SUMBANGAN SERTAI KAMI SUMBANGAN

Berita Gerakan

Gerakan Sabah hargai keterbukaan, sokongan Hajiji

Jan 26, 2022

KOTA KINABALU: Pengerusi Gerakan Sabah Datuk Alexander Lo Su Hyen memuji Kerajaan Negeri Gabungan Rakyat Sabah (GRS) pimpinan Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Noor kerana mudah didekati rakyat.

Ia juga menyokong kepelbagaian budaya di Sabah, termasuk masyarakat Cina.

Beliau berkata Kerajaan Negeri memperuntukkan RM164.12 juta untuk pelaksanaan program pembangunan pendidikan dan agama dalam Belanjawan Negeri tahun ini, serta peruntukan RM47 juta untuk badan agama bukan Islam, sekolah vernakular, mubaligh dan sekolah persendirian.

Selain itu, beliau berkata Kerajaan Negeri memperuntukkan RM1 juta untuk kepala singa yang akan diagihkan kepada pelbagai persatuan dan kumpulan tarian singa sempena Tahun Baharu Cina di seluruh negeri.

“Kerajaan Negeri GRS benar-benar menunjukkan keterbukaan dan sokongannya kepada pelbagai budaya di Sabah.

“Ini juga mencerminkan keikhlasan Hajiji dalam menangani keperluan dan kesejahteraan kumpulan etnik dan badan agama lain.

“Beliau adalah contoh cemerlang seorang pemimpin yang menerima kepelbagaian dan, oleh itu harus disokong oleh masyarakat Cina di Sabah,” kata Lo selepas menghadiri majlis makan tengah hari Tahun Baharu Cina Hajiji bersama pemimpin masyarakat Cina Tuaran dan Kapitan Cina, di sini, baru-baru ini.

Hajiji yang juga Adun Sulaman mengumumkan peruntukan RM5,000 kepada setiap persatuan Cina di Tuaran dan RM2,000 untuk Kapitan.

“Ang pow” Hajiji kepada masyarakat Cina di Tuaran ini amat dialu-alukan kerana persatuan-persatuan ini kehilangan punca pendapatan kerana tidak dapat menganjurkan aktiviti Tahun Baharu Cina sejak dua tahun lalu akibat pandemik Covid-19.

Ketua Menteri juga mengagihkan limau Mandarin semasa jamuan tengah hari dan menyampaikan ucapan Tahun Baharu Cina kepada hadirin.