Berita Gerakan

Gerakan saran kerajaan pertimbang saringan percuma selepas PKP

Apr 20, 2020

KUALA LUMPUR – Kerajaan disaran supaya mempertimbangkan saringan kesihatan secara percuma selepas tempoh Perintah Kawalan Pergearakan (PKP) sebagai langkah memastikan rantaian penularan wabak Covid-19 terus terputus dan tidak berulang.

Presiden Parti Gerakan Rakyat Malaysia (Gerakan), Datuk Dr. Dominic Lau Hoe Chai berkata, kerajaan juga perlu mempergiat kempen penjagaan dan pengamalan kesihatan serta kebersihan diri di media massa dan laman sosial untuk mempertingkatkan kesedaran orang ramai tentang kepentingan perkara itu khususnya kepada warga emas dan kanak-kanak biarpun PKP telah berakhir.

“Selain itu, pengoperasian semula industri harus dipantau supaya mereka tetap mematuhi piawaian yang telah ditetapkan oleh MITI (Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri).

“Parti Gerakan percaya bahawa usaha kerajaan dan semua rakyat pasti berhasil tidak lama lagi,” katanya menerusi kenyataan hari ini.

Dalam perkembangan sama Dominic berkata, memandangkan trend pandemik Covid-19 semakin menurun sejak kebelakangan ini, kerajaan perlu mempertimbangkan proses pembersihan secara menyeluruh jika ianya kekal mencatatkan jumlah bawah 50 kes setiap hari.

Ujarnya, tempoh kawalan PKP yang akan berakhir 28 April ini perlu dimanfaatkan sebaik mungkin untuk memutuskan rangkaian wabak berkenaan.

Banyak proses perlu dilakukan seperti menyahkuman, steril, sanitasi dan sebagainya untuk melindungi orang ramai daripada dijangkiti, katanya.

Tambah beliau, proses pencegahan itu perlu dilaksanakan secara berperingkat mengikut zon semakin pulih iaitu bermula dengan zon hijau dan diikuti dengan zon-zon lain.

 “Fasa ini akan memudahkan proses pemulihan dan pembersihan dilaksanakan secara menyeluruh di semua lokasi secara tidak langsung.” katanya.

天气炎热人民用水电量增 王煦棱促折扣费用予民

天气炎热人民用水电量增 王煦棱促折扣费用予民

民政觉全国妇女组署理主席王煦棱指出,近数月来,我国天气炎热,人民用水量与用电量都无可避免增加了,加上水费与电费已大幅度调涨,生活成本又飙升,人民实在吃不消,因此促请政府应体恤人民,并寻求途径让国能与供水机构为人民提供特别折扣优惠,以减轻人民的沉重负担。

baca lagi
仍有机会重返为朝 民政不忘初衷面对挑战

仍有机会重返为朝 民政不忘初衷面对挑战

(吉隆坡26日讯)民政党主席拿督刘华才强调,该党在过去56年创党历史中,面对过一朝二野,从反对党到执政党,再由执政党换回反对党,这些都像是在考验全体党员的意志和信心,并且相信只要“不忘初衷”,万众一心面对挑战,有朝一日仍有机会重返为朝,继续为国为民服务。

baca lagi
槟水费没必要涨价 PBA应寻策应对高用水量

槟水费没必要涨价 PBA应寻策应对高用水量

(槟城26日讯)槟州民政党公共投诉局主任黄义恩指出,槟州供水机构首席执行员巴玛纳登所提出的“槟城人用水量高须涨水费”论,根本就是站不住脚的说法,因为更高用水量与需求量,表示槟州供水机构将收获更多水费,所以应该没有必要涨价!

baca lagi