Berita Gerakan

Gerakan sedia peguam bantu Muhyiddin, Wan Saiful

Ogo 17, 2021

KUALA LUMPUR – Selepas Datuk Seri Najib Razak mahu mengemukakan saman terhadap Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Wan Saiful Wan Jan – Gerakan hari ini bersedia menghulurkan bantuan peguam kepada kedua-dua individu tersebut.

Menurut presidennya, Datuk Dr. Dominic Lau Hoe Chai, pihaknya akan menghantar peguam dalam kalangan ahli parti itu yang mempunyai pengalaman bagi membantu Muhyiddin yang meletakkan jawatannya semalam.

“Saman fitnah yang akan difailkan oleh bekas Perdana Menteri itu adalah satu tindakan yang tidak wajar dan dilihat ia adalah satu perbuatan balas dendam.

“Ia adalah satu peluang yang diambil ke atas Muhyiddin Yassin setelah tidak lagi tidak ada kuasa sebagai Perdana Menteri,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Dalam pada itu, Dominic mempersoalkan mengapa tidak Najib memfailkan saman sewaktu Muhyiddin menjadi Perdana Menteri dan adakah Najib takut banyak kes rasuahnya terbongkar.

“Saya dimaklumkan Najib merujuk kepada ucapan Muhyiddin semalam yang antara lain menyebut dia tidak akan “bersekongkol” dengan kumpulan “kleptokrat” dan mengganggu kebebasan mahkamah.

“Saya ingin bertanya kepada Najib, mengapa dia mahu melenting adakah terasa bahawa itu adalah dia? Siapa makan cili dia rasa pedas?” soal Dominic.

Semalam, Najib menyatakan hasrat untuk mengemukakan saman fitnah terhadap Muhyiddin dan Wan Saiful.

Tindakan itu diambil selepas Muhyiddin dalam kenyataannya didakwa turut mengheret nama Najib. – MalaysiaGazette

天气炎热人民用水电量增 王煦棱促折扣费用予民

天气炎热人民用水电量增 王煦棱促折扣费用予民

民政觉全国妇女组署理主席王煦棱指出,近数月来,我国天气炎热,人民用水量与用电量都无可避免增加了,加上水费与电费已大幅度调涨,生活成本又飙升,人民实在吃不消,因此促请政府应体恤人民,并寻求途径让国能与供水机构为人民提供特别折扣优惠,以减轻人民的沉重负担。

baca lagi
仍有机会重返为朝 民政不忘初衷面对挑战

仍有机会重返为朝 民政不忘初衷面对挑战

(吉隆坡26日讯)民政党主席拿督刘华才强调,该党在过去56年创党历史中,面对过一朝二野,从反对党到执政党,再由执政党换回反对党,这些都像是在考验全体党员的意志和信心,并且相信只要“不忘初衷”,万众一心面对挑战,有朝一日仍有机会重返为朝,继续为国为民服务。

baca lagi
槟水费没必要涨价 PBA应寻策应对高用水量

槟水费没必要涨价 PBA应寻策应对高用水量

(槟城26日讯)槟州民政党公共投诉局主任黄义恩指出,槟州供水机构首席执行员巴玛纳登所提出的“槟城人用水量高须涨水费”论,根本就是站不住脚的说法,因为更高用水量与需求量,表示槟州供水机构将收获更多水费,所以应该没有必要涨价!

baca lagi