Berita Gerakan

Gerakan seru PRK Gerik dan DUN Bugaya diisytihar darurat

Nov 21, 2020

KUALA LUMPUR – Parti Gerakan menyembah dan marayu Yang di-Pertuan Agong (YDPA), Al Sultan Abdullah Riayatuddin Al-Mustafa Billah Shah supaya mengisytiharkan darurat di Parlimen Gerik dan Dewan Undangan Negeri Bugaya bagi mengelakkan Pilihan Raya Kecil diadakan di kawasan tersebut.

Presidennya, Datuk Dominic Lau berkata, beliau mahu kerajaan mencadangkan darurat kepada YDPA bagi mengelak peningkatan mendadak kes Covid-19 di negara ini.

“Gerakan menyokong keputusan YDPA yang mengisytiharkan proklamasi darurat mengelak PRK Batu Sapi yang mana ditangguh dan dibatalkan sehingga Covid-19 reda.

“Kami seru kerajaan mencadangkan dan mempersembahkan kepada baginda untuk isytiharkan darurat mengelak PRK Gerik dan DUN Bugaya.

“Kita sudah menerima satu pengajaran dalam PRN Sabah yang kes naik mendadak kepada 1,500 selepas hari mengundi pada 26 September lalu dan ini memang serius jika kita membenarkan satu lagi PRK di negara kita sekali lagi.

“Oleh itu kita harap PRK di Gerik dan Bugaya boleh dibatalkan juga oleh YDPA, pemilihan boleh diadakan apabila pandemik dilandaikan, tetapi nyawa rakyat lebih penting pada ketika ini,” katanya dalam sidang media secara maya selepas mempengerusikan Mesyuarat Jawatankuasa Pusat parti itu hari ini.

Kerusi Parlimen Gerik kosong berikutan kematian Datuk Hasbullah Osman pada 16 November lalu akibat sakit jantung manakala sehari selepas itu Ahli Dewan Undangan Negeri Bugaya, Manis Muka Mohd Darah meninggal dunia akibat masalah buah pinggang.

Menurut Dominic, kerajaan perlu memandang serius kebimbangan rakyat terhadap pandemik yang boleh membawa maut itu.

“Kita menyeru kerajaan meneliti cadangan kami mengisytiharkan darurat di Gerik dan Bugayan Sabah sehingga Covid di dalam negara terkawal dan reda,” ujarnya.

Tambah beliau, Gerakan tidak mahu melihat peningkatan kes Covid-19 seperti yang terjadi di Sabah selepas Pilihan Raya Negeri diadakan sebelum ini.

天气炎热人民用水电量增 王煦棱促折扣费用予民

天气炎热人民用水电量增 王煦棱促折扣费用予民

民政觉全国妇女组署理主席王煦棱指出,近数月来,我国天气炎热,人民用水量与用电量都无可避免增加了,加上水费与电费已大幅度调涨,生活成本又飙升,人民实在吃不消,因此促请政府应体恤人民,并寻求途径让国能与供水机构为人民提供特别折扣优惠,以减轻人民的沉重负担。

baca lagi
仍有机会重返为朝 民政不忘初衷面对挑战

仍有机会重返为朝 民政不忘初衷面对挑战

(吉隆坡26日讯)民政党主席拿督刘华才强调,该党在过去56年创党历史中,面对过一朝二野,从反对党到执政党,再由执政党换回反对党,这些都像是在考验全体党员的意志和信心,并且相信只要“不忘初衷”,万众一心面对挑战,有朝一日仍有机会重返为朝,继续为国为民服务。

baca lagi
槟水费没必要涨价 PBA应寻策应对高用水量

槟水费没必要涨价 PBA应寻策应对高用水量

(槟城26日讯)槟州民政党公共投诉局主任黄义恩指出,槟州供水机构首席执行员巴玛纳登所提出的“槟城人用水量高须涨水费”论,根本就是站不住脚的说法,因为更高用水量与需求量,表示槟州供水机构将收获更多水费,所以应该没有必要涨价!

baca lagi