Berita Gerakan

Gerakan sokong GST dengan kadar 3%

Dis 19, 2020

Gerakan menyokong pelaksanaan semula cukai barangan dan perkhidmatan (GST) yang diwujudkan ketika pentadbiran BN sebelum ini, tetapi dengan beberapa penambahbaikan, kata Presidennya, Dominic Lau.

Lau berkata antaranya merupakan pengurangan kadar kepada 3 peratus bagi merangsang perniagaan yang mampu meningkatkan peluang pelaburan dan pekerjaan serta pendapatan boleh guna yang tinggi untuk rakyat.

“GST adalah sistem cukai yang lebih mudah, telus dan lebih cekap, ia akan dapat meningkatkan hasil dan menggerakkan pertumbuhan ekonomi,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Lau turut membuat perbandingan antara sistem percukaian GST dan SST.

Menurutnya GST mampu mengelakkan terjadinya cukai berganda.

Untuk rekod, kadar GST ketika ia mula diperkenalkan pada 2015 merupakan 6 peratus. Namun ia kemudian dimansuhkan dan digantikan dengan SST apabila Pakatan Harapan mengambil alih kerajaan pada 2018.

Bagi kadar cukai SST, 10 peratus dikenakan bagi cukai jualan dan 6 peratus untuk perkhidmatan.

“Gerakan menyokong melaksanakan semula GST dengan syarat menghapuskan SST dan cukai-cukai lain seperti cukai perkhidmatan digital, cukai soda and cukai pelepasan udara untuk meringankan beban rakyat,” kata Lau.

Antara lain, Lau turut mencadangkan penambahbaikan dalam cukai tersebut supaya kelewatan pengembalian wang diminimumkan terutamanya bagi pengeksport dan perniagaan yang mempunyai bekalan berkadar sifar.

10%非土著配额应保留 考不到10A也有机会读预科班

10%非土著配额应保留 考不到10A也有机会读预科班

(槟城2日讯)民政党全国署理主席胡栋强建议,考获大马教育文凭(SPM)10A以上各族优秀生获保留预科班录取学额后,原有的土著与非土著90:10录取分配学额也应该继续保留,以让无法考获10A的非土著学生,也有机会通过这配额进入预科班。

baca lagi
小恩惠糊弄人民 政府无视难阻涨价潮

小恩惠糊弄人民 政府无视难阻涨价潮

(吉隆坡1日讯)民政党主席刘华才博士形容,调低鸡蛋每个3仙和非住宅电费无法刺激国家经济,人民需要的是完整而全面性振兴经济配套,不是购物广场季节性的降价大优惠。

baca lagi