Berita Gerakan

Hebat ‘Nelayan Rohingya’ Teluk Kumbar — Aswaad Jaafar

Ogo 5, 2020

5 OGOS — Parti Gerakan Rakyat Malaysia Pulau Pinang menggesa pihak berkuasa memantau kemasukan nelayan etnik Rohingya demi menjaga keselamatan dan kebajikan penduduk serta nelayan di Teluk Kumbar.

10 tahun lalu, terdapat hanya beberapa buah keluarga etnik Rohingya di perkampungan nelayan Teluk Kumbar dan kini bertambah hampir ke 300 buah keluarga.

Pertambahan warga Myanmar di perkampungan nelayan terbabit didakwa semakin pantas sejak kebelakangan ini sekaligus menimbulkan keresahan penduduk tempatan.

Bukan itu sahaja, majoriti mereka yang bekerja sebagai nelayan turut didakwa menjejaskan pendapatan nelayan di situ yang kini terpaksa pula bersaing dengan ‘orang luar’.

Difahamkan, kewujudan nelayan Rohingya di Teluk Kumbar sebelum ini bukan sesuatu yang asing dalam kalangan penduduk dan nelayan tempatan sejak beberapa tahun lalu.

Namun, menurut seorang nelayan yang telah tinggal di perkampungan itu selama lebih 30 tahun, pertambahan jumlah nelayan etnik Rohingya semakin mendadak sejak akhir-akhir ini dan mula mencetuskan rasa kurang senang dalam kalangan nelayan tempatan.

Difahamkan, sungguh pun kebanyakan nelayan Rohingya tidak mempunyai lesen dan permit perikanan yang sah namun bebas menangkap ikan di perairan negeri ini.

Nelayan tempatan tiada masalah berkongsi hasil laut dengan mana-mana nelayan sekalipun tetapi mereka mengharapkan agar semua nelayan di situ mengikut peraturan dan undang-undang sedia ada.

Nelayan tempatan merasa tidak adil jika mereka perlu berdaftar dan mematuhi semua syarat ditetapkan kerajaan untuk turun ke laut, mengapa kumpulan nelayan Rohingya seperti bebas dan boleh menangkap ikan sesuka hati.

Pihak penduduk dan nelayan memberitahu bahawa, meskipun nelayan etnik Rohingya tidak mempunyai lesen dan permit sah, tetapi mereka mampu menggunakan sampan dengan enjin yang berkuasa lebih tinggi.

Keadaan itu membolehkan nelayan Rohingya menangkap ikan di kawasan laut lebih dalam dan membawa hasil pulangan lebih banyak.

Ada di antara mereka mungkin bekerja 24 jam sehingga tengah malam dan mengaut hasil tanpa henti.

Nelayan tempatan merungut adakala bot berkuasa tinggi itu menyebabkan kerosakan kepada pukat-pukat mereka dan sekali gus mengakibatkan kerugian.

Difahamkan, kumpulan nelayan Rohingnya mula menyewa unit-unit rumah pangsa di sekitar Teluk Kumbar dan ada di antara mereka yang tidur di dalam sampan masing-masing.

Selain daripada masalah dihadapi nelayan tempatan, penduduk di perkampungan itu turut bimbang masalah sosial dan penyalahgunaan dadah akan berlaku susulan daripada penambahan bilangan warga Rohingya di situ.

Dengan ini, kami Parti Gerakan Rakyat Malaysia Pulau Pinang ingin menggesa pihak berkuasa memantau kemasukan nelayan Rohingya supaya kehidupan nelayan dan penduduk tempatan tidak terus terkesan.

大年二街后巷艺术街建竣 小贩求回当地营业

大年二街后巷艺术街建竣 小贩求回当地营业

(双溪大年6日讯)大年二街后巷“艺术街”(Siar Seni)已启用数月,原在后巷摆摊的华裔小贩,早前获得市议会官员口头答应工程竣工后就能搬回原地摆摊,但至今未接获指示,希望市议员练韦见向市议会反映。

baca lagi
胡栋强声援赵明福组织 抨行动党掌权后遗忘承诺

胡栋强声援赵明福组织 抨行动党掌权后遗忘承诺

(槟城6日讯)民政党署理主席胡栋强认为,行动党有义务协助赵明福家人,而不是当了政府之後就以冷态度对待赵家,毕竟,行动党曾多次承诺会协助赵家,包括也承诺将协助赵家与首相安华会面,但到今天都无法兑现,所以才会发生昨日新古毛“找首相”事件。

baca lagi
槟州垃圾源头分类 执法前应加强宣导

槟州垃圾源头分类 执法前应加强宣导

槟州民政党公共投诉局主任黄义恩促请槟州政府,在展开垃圾源头分类执法行动之前,应该再加强教育宣导工作,让人民了解垃圾分类可循环的重要性,以及其对垃圾填埋场与环保工作的影响。

baca lagi