Siaran Akhbar

Institusi Kewangan perlu pertimbang bebanan orang awam

Mei 2, 2020

Skim Moratorium merupakan penangguhan bayaran balik yang diperkenalkan kepada semua rakyat dalam negara untuk menghadapi kesukaran pandemik Covid-19. Perlaksanaannya termaktub untuk semua bank. Manakala kadar faedah terakru yang dikenakan turut tertakhluk pada institusi perbankan.

Oleh itu, Untuk membantu meringankan tekanan kos sara hidup rakyat. Parti Gerakan Rakyat Malaysia menyarankan kadar faedah yang dikenakan digantikan dengan yuran nominal. Dengan menetapkan caj yuran nominal sekitar RM50 hingga RM100 dapat membantu mengurangkan kerugiaan institusi perbankan dalam negara.

Selain itu, Bank Negara juga boleh mewujudkan satu skim mudah untuk semua institusi perbankan laksana faedah kompoun yang berpatutan secara selaras untuk tempoh moratorium demi meringankan beban rakyat dalam negara.

Parti Gerakan Rakyat Malaysia sedar tindakan menyelaras faedah yang dikompoun secara sama rata akan merugikan sesetengah intitusi kewangan. Tetapi ianya perlu dipertimbangkan berdasarkan keadaan semasa dunia.

Semua rakyat terkesan dengan pandemik ini, terutamanya golongan M40, B40 dan ke bawah. Oleh itu, untuk meningkatkan keupayaan pertumbuhan ekonomi institusi perbankan terus beroperasi, Institusi perbankan boleh mempertimbangkan implementasi bayaran pinjaman tanpa faedah untuk semua perkhidmatan dan produk dalam tempoh 6 bulan moratorium.

Sungguhpun ianya tidak membawa keuntungan kepada perbankan, institusi perbankan tetap mendapat pulangan bayaran pinjaman yang diperuntukkan.

Justeru itu, Bank Negara harus mencari alternatif berkesan supaya semua rakyat tidak terbeban teruk kerana pandemik ini. Parti Gerakan Rakyat Malaysia berharap Bank Negara dapat berkrompomi dengan semua Institusi Kewangan untuk membuat keputusan yang memenuhi keperluan rakyat.

天气炎热人民用水电量增 王煦棱促折扣费用予民

天气炎热人民用水电量增 王煦棱促折扣费用予民

民政觉全国妇女组署理主席王煦棱指出,近数月来,我国天气炎热,人民用水量与用电量都无可避免增加了,加上水费与电费已大幅度调涨,生活成本又飙升,人民实在吃不消,因此促请政府应体恤人民,并寻求途径让国能与供水机构为人民提供特别折扣优惠,以减轻人民的沉重负担。

baca lagi
仍有机会重返为朝 民政不忘初衷面对挑战

仍有机会重返为朝 民政不忘初衷面对挑战

(吉隆坡26日讯)民政党主席拿督刘华才强调,该党在过去56年创党历史中,面对过一朝二野,从反对党到执政党,再由执政党换回反对党,这些都像是在考验全体党员的意志和信心,并且相信只要“不忘初衷”,万众一心面对挑战,有朝一日仍有机会重返为朝,继续为国为民服务。

baca lagi
槟水费没必要涨价 PBA应寻策应对高用水量

槟水费没必要涨价 PBA应寻策应对高用水量

(槟城26日讯)槟州民政党公共投诉局主任黄义恩指出,槟州供水机构首席执行员巴玛纳登所提出的“槟城人用水量高须涨水费”论,根本就是站不住脚的说法,因为更高用水量与需求量,表示槟州供水机构将收获更多水费,所以应该没有必要涨价!

baca lagi