Berita Gerakan

Isu Tambak Laut: Gerakan Tempelak Exco Pulau Pinang

Jun 28, 2021

PULAU PINANG 27 Jun – Pengerusi Parti Gerakan Rakyat Malaysia (Gerakan) Negeri Pulau Pinang, Oh Tong Keong menempelak Exco Pulau Pinang, Zairil Khir Johari kerana memberi kenyataan  tidak berasas  mengatakan peluang pekerjaan hanya dapat diwujudkan dengan adanya projek  tambak laut di perairan selatan (PSR).

Katanya, alasan Exco berkenaan tidak berasas  kerana masih terdapat banyak tanah di sebelah seberang (tanah besar) yang boleh dibangunkan, kerajaan Pakatan Harapan (PH) Pulau Pinang.

“Tidak semestinya perlu menambak laut untuk mewujudkan peluang pekerjaan.

“Masih banyak tanah di seberang yang boleh dibangunkan.

“Contohnya, Austria Technologies & Systemtechnik AG (AT&S) akan melabur RM8.5 bilion untuk menubuhkan kilang di Taman Teknologi Tinggi Kulim dan dijangka beroperasi pada  2024 yang bakal mewujudkan 15,000 peluang pekerjaan,” katanya.

Sehubungan itu beliau bertanya pada Exco berkenaan,  adakah negeri Kedah menambak laut untuk menarik pelabur asing bagi mewujudkan peluang pekerjaan untuk penduduk di negeri itu?

“Ini jelas menunjukkan projek tambak laut tiada kaitan dengan penarikan pelabur asing,”  katanya.

Tambahan, kata Tong Keong,  keluasan kawasan tanah di sebelah seberang (tanah besar) adalah dua kali ganda lebih besar daripada tanah di bahagian pulau.

“Bukankah kawasan-kawasan ini dapat digunakan untuk penubuhan zon perindustrian?

“Maka, tiada keperluan untuk kerajaan PH  Pulau Pinang menambak laut di perairan selatan.

“Berhubung  isu Pulau Pinang kekurangan tanah untuk mewujudkan peluang pekerjaan, sebenarnya kerajaan PH negeri Pulau Pinang harus disalahkan  kerana selama 13 tahun ini mereka sering menjual tanah,” katanya.

Beliau berkata, sejak tahun 2008 DAP mentadbir negeri Pulau Pinang, banyak tanah di Batu Kawan yang ditinggal oleh bekas Ketua Menteri Tun Dr. Lim Chong Eu dan Tan Sri Koh Tsu Koon yang merupakan pemimpin Parti Gerakan Rakyat Malaysia kepada kerajaan negeri yang diketuai DAP.

Namun,  katanya, sejak 13 tahun ini, banyak tanah-tanah itu telah dijual DAP.

“Berhubung isu jual tanah, DAP harus tampil untuk memberi penjelasan kepada rakyat jelata  mengenai soalan-soalan seperti berapakah jumlah tanah yang dijual oleh kerajaan diketuai DAP dan berapakah peluang pekerjaan  berjaya diwujudkan susulan daripada penjualan tanah?

“Ini adalah kerana rakyat Pulau Pinang merupakan pemilik tanah kepada tanah-tanah Pulau Pinang,” katanya.

Beliau berkata, projek tambak laut yang berkeluasan 4,500 ekar di perairan selatan itu adalah satu scam.

Ini kerana jelasnya, kerajaan negeri mengatakan bahawa setelah projek itu siap ditambak akan mewujudkan banyak peluang pekerjaan, dan 400,000 orang akan masuk ke Pulau Pinang pada masa itu.

“Sebenarnya, kerajaan PH negeri Pulau Pinang telah menipu rakyat dalam projek penambakan tiga pulau itu, kerana sebelum ini kerajaan negeri mengatakan tanah yang ditambak itu akan dijual untuk membiayai Pelan Induk Pengangkutan Negeri Pulau Pinang (PIP), tetapi kini kerajaan negeri langsung tidak menyentuh isu PIP tetapi sering mengaitkannya dengan peluang pekerjaan,” katanya.

Beliau berkata, kerajaan negeri membuat anggaran bahawa pihak mereka akan mendapat RM600 juta setelah pulau A dijual, tetapi pendapatan melalui penjualan pulau A tidak cukup untuk menanggung kos pembinaan LRT.

“Ini jelas menunjukkan bahawa projek tambakan laut dijalankan sebenarnya bukan untuk tujuan pelaksanaan PIP. Maka, terbongkarlah kerajaan PH negeri Pulau Pinang bercakap bohong. ”

“Dulu, negeri Pulau Pinang mempunyai jumlah tanah yang banyak, tetapi telah habis dijual DAP.

” Pada zaman pemerintahan Parti Gerakan di negeri Pulau Pinang, banyak tanah diambil untuk kegunaan pembangunan dan telah menambahbaik taraf kehidupan rakyat.

” Namun,  setelah kerajaan negeri yang diketuai DAP memerintah negeri Pulau Pinang, mereka telah banyak menjual tanah kepada pihak swasta, tetapi tiada projek pembangunan dijalan,” katanya.

天气炎热人民用水电量增 王煦棱促折扣费用予民

天气炎热人民用水电量增 王煦棱促折扣费用予民

民政觉全国妇女组署理主席王煦棱指出,近数月来,我国天气炎热,人民用水量与用电量都无可避免增加了,加上水费与电费已大幅度调涨,生活成本又飙升,人民实在吃不消,因此促请政府应体恤人民,并寻求途径让国能与供水机构为人民提供特别折扣优惠,以减轻人民的沉重负担。

baca lagi
仍有机会重返为朝 民政不忘初衷面对挑战

仍有机会重返为朝 民政不忘初衷面对挑战

(吉隆坡26日讯)民政党主席拿督刘华才强调,该党在过去56年创党历史中,面对过一朝二野,从反对党到执政党,再由执政党换回反对党,这些都像是在考验全体党员的意志和信心,并且相信只要“不忘初衷”,万众一心面对挑战,有朝一日仍有机会重返为朝,继续为国为民服务。

baca lagi
槟水费没必要涨价 PBA应寻策应对高用水量

槟水费没必要涨价 PBA应寻策应对高用水量

(槟城26日讯)槟州民政党公共投诉局主任黄义恩指出,槟州供水机构首席执行员巴玛纳登所提出的“槟城人用水量高须涨水费”论,根本就是站不住脚的说法,因为更高用水量与需求量,表示槟州供水机构将收获更多水费,所以应该没有必要涨价!

baca lagi