Berita Gerakan

`Jangan hukum pengundi PN’ – Presiden GERAKAN

Apr 28, 2023

KUALA LUMPUR: Kerajaan diminta tidak mengamalkan sikap balas dendam kepada Ahli Parlimen pembangkang dan menghukum pengundi Perikatan Nasional (PN) dengan pemberian peruntukan yang tidak sama kepada wakil rakyat terbabit.

Timbalan Pengerusi Perikatan Nasional (PN), Datuk Dr Dominic Lau, berkata Ahli Parlimen pembangkang sewajarnya menerima peruntukan yang sama dengan pemimpin kerajaan demi kesejahteraan rakyat.

“Di manakah model keadilan dan reformasi yang diuar-uarkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim? Tindakan itu menunjukkan kerajaan campuran ini seolah-olah menghukum rakyat kerana mengundi PN dan tindakan itu ternyata tidak adil.

“Kita mahu pengundi di kawasan PN juga dapat menikmati layanan dan faedah yang sama seperti kawasan yang dimenangi oleh parti kerajaan campuran.

“Ini kerana ego dan kuasa yang ditonjolkan kerajaan campuran pada hari ini boleh membinasakan negara. Ketepikan perbezaan dan bersedialah membantu rakyat,” katanya kepada BH.

Semalam, Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid memaklumkan, Kerajaan Perpaduan secara dasar bersedia memberikan peruntukan kepada Ahli Parlimen pembangkang, namun ia hanya membabitkan perbelanjaan berkaitan hal pentadbiran.

Beliau yang juga Menteri Kemajuan Desa dan Wilayah berkata, rundingan berkaitan peruntukan berkenaan sedang dilakukan oleh Timbalan Perdana Menteri II, Datuk Seri Fadillah Yusof.

“Di peringkat awal, kita setuju (beri peruntukan) untuk perbelanjaan pentadbiran. Ketika ini, Datuk Seri Fadillah Yusof mengadakan siri perbincangan bersama wakil pembangkang bagi memuktamadkan keputusan.

“Jumlah peruntukan hanya dapat diputuskan selepas rundingan terbabit selesai dan kemudiannya akan diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim,” katanya.

Mengulas lanjut, Presiden GERAKAN itu meminta kerajaan untuk meneliti semula keputusan itu dan menasihatkan Ahmad Zahid untuk duduk bersama kepemimpinan PN bagi menyelesaikan isu peruntukan itu demi kesejahteraan rakyat.

天气炎热人民用水电量增 王煦棱促折扣费用予民

天气炎热人民用水电量增 王煦棱促折扣费用予民

民政觉全国妇女组署理主席王煦棱指出,近数月来,我国天气炎热,人民用水量与用电量都无可避免增加了,加上水费与电费已大幅度调涨,生活成本又飙升,人民实在吃不消,因此促请政府应体恤人民,并寻求途径让国能与供水机构为人民提供特别折扣优惠,以减轻人民的沉重负担。

baca lagi
仍有机会重返为朝 民政不忘初衷面对挑战

仍有机会重返为朝 民政不忘初衷面对挑战

(吉隆坡26日讯)民政党主席拿督刘华才强调,该党在过去56年创党历史中,面对过一朝二野,从反对党到执政党,再由执政党换回反对党,这些都像是在考验全体党员的意志和信心,并且相信只要“不忘初衷”,万众一心面对挑战,有朝一日仍有机会重返为朝,继续为国为民服务。

baca lagi
槟水费没必要涨价 PBA应寻策应对高用水量

槟水费没必要涨价 PBA应寻策应对高用水量

(槟城26日讯)槟州民政党公共投诉局主任黄义恩指出,槟州供水机构首席执行员巴玛纳登所提出的“槟城人用水量高须涨水费”论,根本就是站不住脚的说法,因为更高用水量与需求量,表示槟州供水机构将收获更多水费,所以应该没有必要涨价!

baca lagi