Berita Gerakan

Kalimah Allah: GERAKAN puji pendirian Hadi

Mac 19, 2021

Kenyataan Presiden PAS Abdul Hadi Awang mengenai pendirian parti itu terhadap penggunaan kalimah Allah hari ini mendapat pujian parti komponen Perikatan Nasional (PN), Gerakan.

Setiausaha Agung Gerakan Mak Kah Keong berkata parti itu menyambut baik kenyataan Abdul Hadi yang berpendapat tiada sesiapa boleh menghalang mana-mana pihak menggunakan kalimah berkenaan.

Katanya kenyataan Abdul Hadi itu merupakan sikap yang meraikan kepelbagaian agama dan kepercayaan di Malaysia.

Ia juga kata Mak menambah keyakinan Gerakan kepada PN bahawa gabungan berkenaan komited dengan agenda perpaduan nasional dan kesaksamaan dalam semua perkara termasuk dalam kehidupan beragama.

“Gerakan menghargai kenyataan tersebut yang datang daripada seorang tokoh Islam yang amat dihormati oleh kita semua, dan ianya juga akan meningkatkan semangat saling hormat-menghormati dan memberi ruang kepada semua dalam memahami isu tersebut.” katanya dalam kenyataan media hari ini.

Pada 12 Mac lalu Abdul Hadi berkata sesiapa pun tidak harus dilarang daripada menggunakan perkataan Allah sama ada seseorang itu Muslim atau penganut agama lain.

Duta Khas Perdana Menteri ke Timur Tengah itu juga berkata mereka tidak boleh dilarang menggunakan kalimah Allah sama ada melalui ucapan atau tulisan.

Jangan sekali-kali melarang mereka daripada menyebutkan perkataan Allah,” katanya.

Pun begitu, kata Abdul Hadi, perlu juga dilihat pada tujuan penggunaan kalimah tersebut, bukan sekadar lafaz dan ungkapan semata-mata.

Jika kalimah Allah itu mahu digunakan untuk mengelirukan atau menghina penganut Islam, katanya, maka harus ada sempadan dan hukumnya.

Pun begitu tidak semua menyambut baik keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur berhubung penggunaan kalimah Allah baru-baru ini.

Beberapa kumpulan pendesak Melayu bahkan mendesak kerajaan agar membuat rayuan terhadap keputusan mahkamah itu.

Mak berkata kenyataan Abdul Hadi selaras dengan prinsip Rukun Negara yang dirangka sebagai landasan untuk mencapai perpaduan yang kukuh dalam kalangan rakyat Malaysia.

“Gerakan percaya Islam sebagai agama rasmi persekutuan mementingkan kesaksamaan dan menghormati kebebasan beragama yang lain, sejajar dengan peruntukan-peruntukan dalam perlembagaan.

“Sebagai anggota parti dalam PN Gerakan akan sentiasa mempertahankan kepelbagaian kebudayaan dan agama, dan memastikan perpaduan sebagai asas kepada pembentukan agenda kemalaysiaan,” katanya.

天气炎热人民用水电量增 王煦棱促折扣费用予民

天气炎热人民用水电量增 王煦棱促折扣费用予民

民政觉全国妇女组署理主席王煦棱指出,近数月来,我国天气炎热,人民用水量与用电量都无可避免增加了,加上水费与电费已大幅度调涨,生活成本又飙升,人民实在吃不消,因此促请政府应体恤人民,并寻求途径让国能与供水机构为人民提供特别折扣优惠,以减轻人民的沉重负担。

baca lagi
仍有机会重返为朝 民政不忘初衷面对挑战

仍有机会重返为朝 民政不忘初衷面对挑战

(吉隆坡26日讯)民政党主席拿督刘华才强调,该党在过去56年创党历史中,面对过一朝二野,从反对党到执政党,再由执政党换回反对党,这些都像是在考验全体党员的意志和信心,并且相信只要“不忘初衷”,万众一心面对挑战,有朝一日仍有机会重返为朝,继续为国为民服务。

baca lagi
槟水费没必要涨价 PBA应寻策应对高用水量

槟水费没必要涨价 PBA应寻策应对高用水量

(槟城26日讯)槟州民政党公共投诉局主任黄义恩指出,槟州供水机构首席执行员巴玛纳登所提出的“槟城人用水量高须涨水费”论,根本就是站不住脚的说法,因为更高用水量与需求量,表示槟州供水机构将收获更多水费,所以应该没有必要涨价!

baca lagi