Berita Gerakan

Kebajikan rakyat Kesidang keutamaan Patrick

Nov 18, 2021

SEBAGAI calon muda dan pertama kali menyertai pilihan raya, Patrick Ng Chin Kaemengakui berdepan cabaran hebat setelah diberi kepercayaan untuk mewakili Perikatan Nasional (PN) di DUN Kesidang.Namun, anak jati Kesidang ini percaya mampu memikul tanggungjawab sebagai wakil rakyat seandainya dipilih pengundi kawasan itu.

Beliau juga melihat keperluan mendesak mengatasi masalah banjir di kawasannya dengan menaik taraf sistem perparitan baharu, selain meningkatkan taraf ekonomi rakyat yang terkesan dengan pandemik Covid-19.

Ikuti temu bual Wartawan Sinar Harian, Farah Shazwani Ali bersama Patrick Ng yang menanam impian untuk membuat perubahan di DUN Kesidang melalui platform politik.

SINAR HARIAN: Sejak bila saudara terlibat dalam politik dan mengapa?

PATRICK: Saya aktif dalam politik sejak tahun 2015. Sebelum itu, saya lebih aktif dalam badan bukan kerajaan (NGO) seperti Melaka Chinese Chamber, Persatuan Teochew Melaka dan Pusat Young Malaysian Movements. Sepanjang berada dalam NGO, saya banyak melibatkan diri dengan aktiviti kemasyarakatan dan ia menjadi platform untuk saya membantu orang yang memerlukan. Sebagai contoh, saya dapati di kawasan saya banyak perkara yang terabai dan menyakitkan mata seperti pokok tidak dipotong atau sampah tidak diangkut. Saya minta bantuan ahli politik untuk menyelesaikannya. Dari situ, saya melihat politik sebagai platform untuk saya membantu rakyat dan menyelesaikan masalah setempat.

Apakah perasaan saudara apabila dipilih menjadi calon PN?

Secara peribadi, saya akui gementar apabila dipilih sebagai calon untuk mewakili PN. Saya hanya dimaklumkan beberapa hari sebelum watikah pelantikan sebagai calon diberikan. Pada masa itu, saya sedar tugas berat menanti dan saya tidak boleh berpatah balik malah perlu menerima amanah dan tanggungjawab yang diberikan oleh parti. Saya berjanji akan berikan apa yang termampu kepada rakyat.

Bagaimana dengan situasi kempen di DUN Kesidang?

Kempen dari rumah ke rumah tak dapat dibuat, calon hanya dibenarkan mengedar bahan kempen. Jadi, saya tumpukan kepada kempen bergerak menggunakan kenderaan dan melalui media sosial serta apa sahaja cara yang difikirkan sesuai serta mengikut prosedur operasi standard (SOP) Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka.

Selain itu, saya juga mengambil peluang untuk berjumpa pengundi sewaktu berada di kedai makan dan tempat tumpuan seperti pasar untuk memperkenalkan diri. Cuma kelebihannya saya adalah anak jati Kesidang, jadi saya tahu selok belok kawasan ini dan kawasan mana yang perlu diberikan perhatian. Memandangkan pertama kali bertanding sebagai calon, saya perlu lebih kreatif dalam memperkenalkan diri kepada pengundi. Jadi, saya banyak memanfaatkan media sosial agar capaiannya lebih meluas kerana agak terhad untuk bertemu pengundi secara bersemuka.

Bagaimana saudara melihat kemampuan anak muda untuk memimpin?

Anak muda perlu diberi peluang untuk memimpin kerana kita telah terbiasa dengan persepsi mereka yang berusia lebih sesuai dan berkemampuan kerana pengalaman mereka. Tetapi, anak muda mempunyai visi dan misi yang tersendiri dan mereka lebih terkedepan serta berpandangan jauh. Anak muda adalah masa depan negara, mereka perlu diberikan peluang dan belajar sesuatu serta pada masa yang sama memimpin. Jika tidak sampai bila-bila pun orang muda tiada pengalaman.

Apakah pembaharuan yang ingin dilaksanakan sekiranya dipilih?

Perkara utama yang saya ingin selesaikan adalah sistem perparitan kerana setiap kali hujan akan berlaku banjir dan masalah ini berlarutan sejak sekian lama. Saya akan dapatkan peruntukan untuk menaik taraf sistem perparitan di kawasan ini. Selain itu, saya ingin menaik taraf kemudahan asas seperti jalan raya, kemudahan rekreasi untuk penduduk dan menambah baik liputan telekomunikasi dengan pembangunan infrastruktur. Saya harap pengundi DUN Kesidang memberi peluang saya sebagai anak jati kawasan ini berkhidmat dan menjaga kebajikan mereka. Saya harapkan kita sama-sama membantu dalam menaikkan taraf ekonomi penduduk di sini.

PROFIL

Nama: Patrick Ng Chin Kae

Umur: 32 tahun

Kerjaya: Ahli perniagaan

Pendidikan: Diploma Stamford College, Melaka

Pengalaman:

  • Ahli Jawatankuasa Melaka Chinese Chamber
  • Ahli Jawatankuasa Persatuan Teochew Melaka
  • Ahli Jawatankuasa Pusat Young Malaysian Movements

Jawatan Politik:

  • Pemuda Perikatan Nasional (PN) Melaka
  • AJK Pusat Pemuda Parti Gerakan Rakyat Malaysia (Gerakan) Melaka
  • Setiausaha Organisasi Gerakan Melaka
  • Ketua Cawangan Gerakan Hujung Padang
  • Setiausaha Pemuda Gerakan Melaka
天气炎热人民用水电量增 王煦棱促折扣费用予民

天气炎热人民用水电量增 王煦棱促折扣费用予民

民政觉全国妇女组署理主席王煦棱指出,近数月来,我国天气炎热,人民用水量与用电量都无可避免增加了,加上水费与电费已大幅度调涨,生活成本又飙升,人民实在吃不消,因此促请政府应体恤人民,并寻求途径让国能与供水机构为人民提供特别折扣优惠,以减轻人民的沉重负担。

baca lagi
仍有机会重返为朝 民政不忘初衷面对挑战

仍有机会重返为朝 民政不忘初衷面对挑战

(吉隆坡26日讯)民政党主席拿督刘华才强调,该党在过去56年创党历史中,面对过一朝二野,从反对党到执政党,再由执政党换回反对党,这些都像是在考验全体党员的意志和信心,并且相信只要“不忘初衷”,万众一心面对挑战,有朝一日仍有机会重返为朝,继续为国为民服务。

baca lagi
槟水费没必要涨价 PBA应寻策应对高用水量

槟水费没必要涨价 PBA应寻策应对高用水量

(槟城26日讯)槟州民政党公共投诉局主任黄义恩指出,槟州供水机构首席执行员巴玛纳登所提出的“槟城人用水量高须涨水费”论,根本就是站不住脚的说法,因为更高用水量与需求量,表示槟州供水机构将收获更多水费,所以应该没有必要涨价!

baca lagi