Berita Gerakan

Kecualikan cecair nikotin dari Akta Racun tidak selesai ketagihan rokok – Gerakan

Apr 5, 2023

KUALA LUMPUR – Parti Gerakan mengecam tindakan kerajaan membuang cecair nikotin daripada bahan kawalan di bawah Akta Racun sekali gus mengenakan cukai kepada penjual rokok elektronik.

Naib Presiden Gerakan, Koo Shiaw Lee berkata, tindakan berkenaan tidak membuktikan kerajaan menumpukan usaha untuk menyelesaikan masalah rakyat yang bergelut dengan kos sara hidup.

“Ini menunjukkan kerajaan sekarang tidak tahu menyelesaikan masalah, tetapi lebih mementingkan keuntungan daripada kesihatan rakyat.

“Tindakan tersebut tidak menyelesaikan masalah ketagihan malah menggalakkan lagi orang merokok,” katanya menerusi kenyataan.

Tegasnya, langkah berkenaan bercanggah dengan usaha kerajaan sebelum ini yang mahu mewujudkan Akta Larangan Merokok, sebagai galakan rakyat untuk berhenti merokok.

“Ia berbeza dengan kerajaan sebelum ini yang membuat jalan penyelesaian berkaitan rokok atau rokok elektronik dengan membuat Akta Larangan Merokok terhadap generasi muda serta jarak tiga meter untuk hisap rokok dari kedai makan,” katanya lagi.

Ini membuktikan kerajaan mengambil sikap sambil lewa dalam menangani isu ketagihan rokok termasuk vape (rokok elektronik) sebaliknya menggalakkan penggunaannya.

Baru-baru ini, Menteri Kesihatan Dr Zaliha Mustafa berkata, cecair dan gel nikotin untuk membantu menghentikan tabiat merokok kini dikecualikan daripada Akta Racun 1952.

Sebelum itu, kerajaan kerajaan mengumumkan pelaksanaan cukai ke atas penjualan cecair vape untuk e-rokok pada kadar 40 sen setiap ml.

Pelaksanaan cukai itu diumumkan menerusi notis warta Kerajaan Persekutuan yang dikeluarkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim merangkap Menteri Kewangan.-MalaysiaGazette

大年二街后巷艺术街建竣 小贩求回当地营业

大年二街后巷艺术街建竣 小贩求回当地营业

(双溪大年6日讯)大年二街后巷“艺术街”(Siar Seni)已启用数月,原在后巷摆摊的华裔小贩,早前获得市议会官员口头答应工程竣工后就能搬回原地摆摊,但至今未接获指示,希望市议员练韦见向市议会反映。

baca lagi
胡栋强声援赵明福组织 抨行动党掌权后遗忘承诺

胡栋强声援赵明福组织 抨行动党掌权后遗忘承诺

(槟城6日讯)民政党署理主席胡栋强认为,行动党有义务协助赵明福家人,而不是当了政府之後就以冷态度对待赵家,毕竟,行动党曾多次承诺会协助赵家,包括也承诺将协助赵家与首相安华会面,但到今天都无法兑现,所以才会发生昨日新古毛“找首相”事件。

baca lagi
槟州垃圾源头分类 执法前应加强宣导

槟州垃圾源头分类 执法前应加强宣导

槟州民政党公共投诉局主任黄义恩促请槟州政府,在展开垃圾源头分类执法行动之前,应该再加强教育宣导工作,让人民了解垃圾分类可循环的重要性,以及其对垃圾填埋场与环保工作的影响。

baca lagi