Berita Gerakan

Kenapa nada PM mengenai projek LCS kini berbeza? – Shiaw Lee

Mei 29, 2023

KUALA LUMPUR – Parti Gerakan mengkritik Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim berhubung Projek Perolehan Kapal Second Generation Patrol Vessel (SGPV) berkeupayaan Littoral Combat Ship (LCS) bagi Tentera Laut Diraja Malaysia yang terpaksa diteruskan.

Naib Presidennya, Koo Shiaw Lee mendakwa nada Anwar sudah berubah berbanding tatkala beliau menjadi Ketua Pembangkang dahulu.

“Di manakah pendirian Anwar sebelum ini mengatakan projek LCS mempunyai skandal dan rasuah.

“Mungkin Anwar telah lupa sebab sekarang sudah bekerjasama dengan perasuah berbeza dengan sebelum ini, beliau seorang yang perangi rasuah,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Shiaw Lee merujuk kenyataan Anwar pada Sabtu lalu yang berkata projek LCS akan diteruskan kerana kerajaan telah membelanjakan sejumlah dana.

Tambah Shiaw Lee lagi, anak syarikat BHB Boustead Naval Shipyard memaklumkan syarikat itu telah menandatangani enam kontrak tambahan untuk projek tersebut.

“Mengapa Anwar masih ingin teruskan lagi projek LCS tersebut, sedangkan kita tahu bahawa ini akan membazirkan duit kerajaan sahaja.

“Ini terang lagi bersuluh ada agenda tersembunyi atau mungkin untuk menyelamatkan Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi yang terpalit dalam kes skandal LSC,” tegasnya.

Anwar ketika memegang jawatan Ketua Pembangkang menegaskan supaya kerajaan menghentikan projek LCS fasa enam susulan pendedahan Laporan Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) pada tahun lalu.

Beliau turut berkata, tindakan segera perlu diambil bagi memastikan negara tidak berdepan kerugian sebanyak RM500 juta lagi sekiranya projek itu diteruskan, selain projek perolehan LCS sebelum ini membabitkan kos yang besar dan tidak membuahkan sebarang hasil, setakat ini.

Sebelum ini pembinaan kapal LCS terpalit kontroversi apabila Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara mendedahkan tiada seunit pun telah disiapkan walaupun kerajaan telah membelanjakan RM6.083 bilion menerusi BNS. – MalaysiaGazette

10%非土著配额应保留 考不到10A也有机会读预科班

10%非土著配额应保留 考不到10A也有机会读预科班

(槟城2日讯)民政党全国署理主席胡栋强建议,考获大马教育文凭(SPM)10A以上各族优秀生获保留预科班录取学额后,原有的土著与非土著90:10录取分配学额也应该继续保留,以让无法考获10A的非土著学生,也有机会通过这配额进入预科班。

baca lagi
小恩惠糊弄人民 政府无视难阻涨价潮

小恩惠糊弄人民 政府无视难阻涨价潮

(吉隆坡1日讯)民政党主席刘华才博士形容,调低鸡蛋每个3仙和非住宅电费无法刺激国家经济,人民需要的是完整而全面性振兴经济配套,不是购物广场季节性的降价大优惠。

baca lagi