Berita Gerakan

Kenapa tergesa-gesa laksana PSR tanpa kelulusan, Gerakan tanya Chow

Jun 10, 2021

GEORGE TOWN: Gerakan berkata, kerajaan Pulau Pinang tidak perlu tergesa-gesa melaksanakan projek Tebus Guna Selatan Pulau Pinang (PSR) sedangkan pelan pengurusan alam sekitar (EMP) utama belum diluluskan Jabatan Alam Sekitar (JAS).

Timbalan presidennya Oh Tong Keong berkata, Ketua Menteri Chow Kon Yeow tidak patut memberi bayangan bahawa projek itu boleh diteruskan apabila EMP belum diluluskan.

Chow dilaporkan berkata, negeri itu akan meneruskan PSR walaupun terdapat bantahan kerana faktor “positif melebihi negatif” dalam penambakan tiga pulau di selatan untuk membiayai projek pengangkutan.

“Mengapakah kerajaan negeri mesti menjalankan projek penambakan sedangkan masih terdapat banyak tanah di Seberang Perai?

“Bukankah lebih baik untuk menyeimbangkan pembangunan di bahagian pulau dan seberang?” tanya Oh dalam kenyataan hari ini.

Chow sebelum ini menegaskan bahawa kerajaan pimpinannya tidak akan memulakan projek penambakan laut itu tanpa EMP.

EMP ialah satu daripada 72 syarat yang ditetapkan JAS dalam meluluskan penambakan laut pada 2019 untuk mengurangkan impak ke atas alam sekitar.

Pada 20 Mei lalu Ketua Pengarah JAS Norlin Jaafar berkata, EMP untuk PSR belum diterima.

Katanya, EMP yang pernah dikemukakan dahulu tidak mengikut turutan asal penambakan seperti dalam Laporan Penilaian Impak Alam Sekitar (EIA) yang diluluskan pada 25 Jun 2019.

Kerajaan Pulau Pinang membalas dengan berkata, ia akan menghantar EMP yang dikemas kini dalam bulan ini kerana terdapat kesilapan kecil dalam pelan yang dikemukakan dahulu.

Pembangunan seluas 17km persegi itu akan menyaksikan tiga pulau dibina di perairan Permatang Damar Laut untuk membiayai Pelan Induk Pengangkutan Pulau Pinang (PTMP) bernilai RM46 bilion yang terdiri daripada projek LRT dan beberapa lebuh raya.

天气炎热人民用水电量增 王煦棱促折扣费用予民

天气炎热人民用水电量增 王煦棱促折扣费用予民

民政觉全国妇女组署理主席王煦棱指出,近数月来,我国天气炎热,人民用水量与用电量都无可避免增加了,加上水费与电费已大幅度调涨,生活成本又飙升,人民实在吃不消,因此促请政府应体恤人民,并寻求途径让国能与供水机构为人民提供特别折扣优惠,以减轻人民的沉重负担。

baca lagi
仍有机会重返为朝 民政不忘初衷面对挑战

仍有机会重返为朝 民政不忘初衷面对挑战

(吉隆坡26日讯)民政党主席拿督刘华才强调,该党在过去56年创党历史中,面对过一朝二野,从反对党到执政党,再由执政党换回反对党,这些都像是在考验全体党员的意志和信心,并且相信只要“不忘初衷”,万众一心面对挑战,有朝一日仍有机会重返为朝,继续为国为民服务。

baca lagi
槟水费没必要涨价 PBA应寻策应对高用水量

槟水费没必要涨价 PBA应寻策应对高用水量

(槟城26日讯)槟州民政党公共投诉局主任黄义恩指出,槟州供水机构首席执行员巴玛纳登所提出的“槟城人用水量高须涨水费”论,根本就是站不住脚的说法,因为更高用水量与需求量,表示槟州供水机构将收获更多水费,所以应该没有必要涨价!

baca lagi