Berita Gerakan

Kerajaan negeri DAP digesa bina lebih banyak rumah mampu milik – Gerakan

Jul 24, 2021

GEORGE TOWN – Parti Gerakan Pulau Pinang mendesak kerajaan negeri DAP membina lebih banyak rumah mampu milik menggunakan dana dari Akaun Amanah Sumbangan Perumahan Awam Kos Rendah (AASPAKR) supaya rakyat negeri ini dapat memiliki rumah khususnya ketika kehidupan rakyat terjejas akibat penularan Covid-19.

Pengerusi Parti Gerakan Pulau Pinang, Oh Tong Keong berkata, sejak tahun 2008, kerajaan negeri mula mengutip sumbangan yang dibayar pemaju seakibat mereka tidak membina Rumah Mampu Milik ‘A’ (Kos Rendah) dan ‘B’ (Kos Sederhana Rendah), namun status akaun kutipan tersebut tidak dijelaskan.

Tong Keong turut mendakwa kerajaan negeri dilihat hanya menjaga kepentingan pemaju bukannya rakyat Pulau Pinang.

“Apakah status AASPAKR itu sekarang? Ke manakah dana itu digunakan? Kerajaan harus menjelaskan status Akaun itu.

“Kerajaan negeri seolah-olah tidak berminat membina rumah kos rendah dan sederhana rendah untuk dimiliki penduduk sini,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Mengulas lanjut Tong Keong berkata, kerajaan negeri harus mengambil berat situasi rakyat Pulau Pinang di mana banyak isi rumah golongan M40 terjejas pendapatan akibat wabak Covid-19 sekali gus menyebabkan mereka tidak mampu membeli rumah dijual kerajaan negeri.

“Mengikut keadaan kehidupan yang dihadapi rakyat sekarang, adalah menjadi satu beban untuk mereka membeli rumah yang berharga RM300,000.

“Kerajaan negeri perlu mengambil berat tentang rakyatnya dengan membina lebih banyak rumah yang berharga RM75,000 di Bukit Gedung supaya ia mampu dibeli rakyat Pulau Pinang,” tegas beliau.

Sebelum ini, Pengerusi Jawatankuasa Perumahan, Kerajaan Tempatan dan Pembangunan Bandar dan Desa negeri Jagdeep Singh Deo mengumumkan 1,267 unit rumah mampu milik akan dibina di Bukit Gedung. – MalaysiaGazette

10%非土著配额应保留 考不到10A也有机会读预科班

10%非土著配额应保留 考不到10A也有机会读预科班

(槟城2日讯)民政党全国署理主席胡栋强建议,考获大马教育文凭(SPM)10A以上各族优秀生获保留预科班录取学额后,原有的土著与非土著90:10录取分配学额也应该继续保留,以让无法考获10A的非土著学生,也有机会通过这配额进入预科班。

baca lagi
小恩惠糊弄人民 政府无视难阻涨价潮

小恩惠糊弄人民 政府无视难阻涨价潮

(吉隆坡1日讯)民政党主席刘华才博士形容,调低鸡蛋每个3仙和非住宅电费无法刺激国家经济,人民需要的是完整而全面性振兴经济配套,不是购物广场季节性的降价大优惠。

baca lagi