Berita Gerakan

Lanjutkan moratorium hingga Disember, kata Gerakan

Jun 17, 2020

KUALA LUMPUR – Kerajaan perlu melanjutkan tempoh moratorium sehingga Disember ini memandangkan kadar pengangguran dijangka meningkat tahun ini ekoran pandemik Covid-19.

Presiden Parti Gerakan Rakyat Malaysia, Datuk Dr. Dominic Lau Hoe Chai berkata, lanjutan moratorium ini akan dapat meringankan beban rakyat yang terjejas khususnya mereka yang telah diberhentikan kerja dan hilang punca pendapatan.

“Selain beranggapan tindakan lanjutan ini memberi manfaat kepada semua, ianya juga dapat mengurangkan ruang ke arah masalah sosial dalam kalangan masyarakat.

Ia juga sejajar dengan matlamat negara untuk memulihkan ekonomi negara secara berperingkat kerana dalam masa yang sama langkah ini juga dapat membantu golongan peniaga kecil, usahawan muda dan para belia.

“Biarpun industri perbankan akan mengalami kerugian yang berganda berikutan lanjutan moratorium namun Gerakan percaya kerajaan mampu menjana penyelesaian terbaik untuk mengelakkan berlakunya defisit kewangan.

“Oleh itu, untuk memastikan matlamat memulihkan ekonomi negara dicapai, moratorium ini wajar dilanjutkan bagi membolehkan golongan perusahaan kecil PKS, usahawan muda, belia dan sebagainya mendapat bantuan daripada kerajaan sebaik-baiknya untuk merangsang semula perkembangan ekonomi ke arah yang lebih mampan,” katanya lagi.

Akibat penularan Covid-19 yang membawa tindakan susulan penguatkuasaan Perintah Kawalan Pergerakan bermula Mac, institusi perbankan tempatan melaksanakan penangguhan pembayaran beberapa kategori pinjaman bank secara automatik dalam usaha membantu ekonomi negara.

天气炎热人民用水电量增 王煦棱促折扣费用予民

天气炎热人民用水电量增 王煦棱促折扣费用予民

民政觉全国妇女组署理主席王煦棱指出,近数月来,我国天气炎热,人民用水量与用电量都无可避免增加了,加上水费与电费已大幅度调涨,生活成本又飙升,人民实在吃不消,因此促请政府应体恤人民,并寻求途径让国能与供水机构为人民提供特别折扣优惠,以减轻人民的沉重负担。

baca lagi