Berita Gerakan

Lawan Covid-19 dahulu, bincang politik kemudian

Jun 22, 2021

KUALA LUMPUR: Kerajaan Pusat menghormati titah Yang di-Pertuan Agong dan Majlis Raja-Raja agar memanggil sidang Parlimen dengan secepat mungkin dengan pembentukan satu jawatankuasa untuk meneliti aspek pembukaan Parlimen.

Timbalan Presiden Gerakan, Oh Tong Keong berkata, langkah yang diambil itu juga menunjukkan komitmen dan keikhlasan kerajaan Pusat untuk membuka persidangan Parlimen.

“Jawatankuasa dianggotai wakil kerajaan dan pembangkang ini merupakan satu langkah yang baik dan selaras dengan sistem demokrasi  diamalkan di negara kita,” ujarnya dalam satu kenyataan.

Menurutnya, seperti mana yang dimaklumkan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin keputusan pembukaan persidangan Parlimen akan diputuskan oleh kedua-dua pihak iaitu kerajaan dan pembangkang di dalam jawatankuasa berkenaan.

Maka, ujarnya tarikh dan masa sudah tentunya akan ditetap dan diputuskan setelah segala kerja penilaian selesai untuk memastikan persidangan Parlimen mematuhi prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan demi menjaga keselamatan wakil rakyat dan pegawai-pegawai yang menghadirinya..

“Berhubung dengan desakan pihak Umno untuk mengadakan sidang Parlimen dalam tempoh 14 hari daripada 21 Jun, tarikh kenyataan yang dikeluarkan Umno, saya berpendapat segalanya bersandar kepada progres jawatankuasa itu dalam menjalankan kerja penilaian mereka,” katanya lagi.

Tambahnya, selain daripada wakil pembangkang, pihaknya percaya wakil Umno yang juga merupakan sebahagian wakil kerajaan merupakan anggota bagi jawatankuasa itu.

“Kami setuju pembukaan Parlimen amat penting dan mengharapkan persidangan itu dapat diadakan dengan segera untuk membenarkan ahli Parlimen membincangkan hal-ehwal rakyat dan isu-isu berhubung pandemik Covid-19,” ujarnya.

Namun, kata beliau untuk memutuskan rantaian penularan Covid-19 juga mustahak bagi memastikan rakyat kembali kepada kehidupan normal dan ekonomi negara dapat dipulihkan selepas pembukaan semula sempadan dengan segera.

Beliau menambah, ssaha melawan Covid-19 adalah tanggungjawab bersama, wakil rakyat daripada kerajaan dan pembangkang harus mengetepikan pendirian politik masing-masing.

“Kami berpendapat Persidangan Parlimen itu boleh diadakan secara maya dan fizikal secara serentak ketika kita dalam mendepani pandemik Covid-19 dan juga untuk memastikan wujud akauntabiliti dalam urusan pentadbiran kerajaan.

“Covid-19 musuh kita! Kita mesti bersatu padu memerangi pandemik Covid-19, jangan kita berlawan sesama sendiri dari segi pendapat, pendekatan dan sebagainya.

“Lawan Covid-19 dahulu, bincang politik kemudian,” katanya lagi. – HARAKAHDAILY 22/6/2021

天气炎热人民用水电量增 王煦棱促折扣费用予民

天气炎热人民用水电量增 王煦棱促折扣费用予民

民政觉全国妇女组署理主席王煦棱指出,近数月来,我国天气炎热,人民用水量与用电量都无可避免增加了,加上水费与电费已大幅度调涨,生活成本又飙升,人民实在吃不消,因此促请政府应体恤人民,并寻求途径让国能与供水机构为人民提供特别折扣优惠,以减轻人民的沉重负担。

baca lagi
仍有机会重返为朝 民政不忘初衷面对挑战

仍有机会重返为朝 民政不忘初衷面对挑战

(吉隆坡26日讯)民政党主席拿督刘华才强调,该党在过去56年创党历史中,面对过一朝二野,从反对党到执政党,再由执政党换回反对党,这些都像是在考验全体党员的意志和信心,并且相信只要“不忘初衷”,万众一心面对挑战,有朝一日仍有机会重返为朝,继续为国为民服务。

baca lagi
槟水费没必要涨价 PBA应寻策应对高用水量

槟水费没必要涨价 PBA应寻策应对高用水量

(槟城26日讯)槟州民政党公共投诉局主任黄义恩指出,槟州供水机构首席执行员巴玛纳登所提出的“槟城人用水量高须涨水费”论,根本就是站不住脚的说法,因为更高用水量与需求量,表示槟州供水机构将收获更多水费,所以应该没有必要涨价!

baca lagi