Siaran Akhbar

Moratorium Pukal Tidak Efektik Seperti Disangka

Jun 6, 2021

Ramai yang marah kepada kerajaan apabila FMCO kali ini tidak diberi moratorium secara automatik. Langkah ini ditafsir bagai kerajaan tidak prihatin, memihak kepada bank-bank yang terbukti keuntungan meningkat dalam pandemik ini. Hakikatnya, moratorium secara automatik tidak membantu seperti kita sangkakan.

Walaupun kebanyakan syarikat ataupun individu terjejas akibat Covid-19, tetapi hakikatnya ada juga yang untung (seperti industri logistik dan industri pembuatan sarung tangan) kerana barangan atau servisnya memenuhi keperluan masyarakat dalam tempoh Covid-19 ini. Jadi bagi mereka ini, kemungkinan besar mereka akan memilih untuk meneruskan bayaran ansuran kerana mampu dan untuk mengekalkan status CCRIS. Jikalau mereka tidak perlu diberikan moratorium, adakah moratorium pukal membantu dalam kes ini?

Kerajaan sentiasa menambah baik dasar dengan mengambil kira respon rakyat daripada dasar-dasar yang lepas. Ini membolehkan kerajaan menggubal dasar yand lebih tersasar. Statistik Bank Negara Malaysia menunjukkan 85% peminjam memilih untuk meneruskan bayaran ansuran semasa moratorium automatik diberhentikan pada September tahun lepas. Ini menunjukkan bahawa golongan yang berada dalam 15% tersebut adalah mereka yang lebih memerlukan perhatian daripada kerajaan.

Bank-bank telah menyampaikan komitmen supaya golongan yang memerlukan bantuan akan diberi moratorium. Untuk mereka yang mampu meneruskan ansuran bank, bayaran tersebut membolehkan bank untuk meminjam kepada mereka yang lebih memerlukannya. Moratorium pukal terbukti tidak membantu seperti mana yang kita sangkakan.

Hujahan di atas adalah antara rasional yang Menteri Kewangan Tengku Zafrul jelaskan baru-baru ini. Saya kira keputusan kerajaan bagi tidak melaksanakan moratorium pukal telah mengambil kira statistik yang lepas supaya dapat menumpu perhatian kepada golongan yang terjejas. Tindakan ini tidak popular tetapi amat diperlukan kerana bantuan kerajaan adalah terhad.

WONG CHIA ZHEN
PEMANGKU KETUA PEMUDA NASIONAL
PARTI GERAKAN RAKYAT MALAYSIA

刘华才讥讽议长是安华政府的胶印

刘华才讥讽议长是安华政府的胶印

(吉隆坡12日讯)民政党全国主席拿督刘华才博士认同下议院议长丹斯里佐哈里确实不是邮差,以佐哈里处理前土团党国会议员的方式,充其量只是团结政府的“胶印”。

baca lagi
警局晚上10时后关门 降低警队威信

警局晚上10时后关门 降低警队威信

(新山10日讯) 针对内政部长赛夫丁纳苏申宣布,全国各地警察局在晚上10时关闭大门,民政党全国总秘书罗家荣抨击,上述做法根本是让警队威信下降,且为民众带来负面影响的事情,让人民感到不安。

baca lagi