Berita Gerakan

Motif PH Muncul Sebaik Sahaja PM Letak Jawatan?

Ogo 18, 2021

Pakatan Harapan (PH) sebulat suara menolak tawaran Tan Sri Muhyddin Yassin untuk mengadakan kerjasama rentas parti. Seperti saya sebutkan dahulu, tawaran tersebut merupakan satu ujian kepada parti-parti pembangkang kerana syarat-syarat yang dikemukakan adalah termasuk agenda reformasi yang dijanjikan oleh Pakatan Harapan kepada rakyat. Sekiranya mereka ikhlas untuk membawa perubahan dan berfikir untuk rakyat, ini adalah masa terbaik untuk berbuat demikian dan mereka patut menerima tawaran itu.

Malangnya, sudah terbukti bahawa agenda reformasi itu hanya sebuah naratif untuk membezakan mereka dengan Barisan Nasional. Rupa-rupanya Pakatan Harapan tiada komitmen untuk melunaskan agenda-agenda tersebut, walaupun diberi peluang tersebut ketika mereka bukan lagi kerajaan. Tan Sri Muhyddin Yassin boleh sahaja meletak jawatan seperti mana yang berlaku, tetapi tawaran itu diberikan dengan hasrat menstabilkan keadaan politik supaya usaha boleh ditumpukan seratus peratus untuk membendung wabak Covid-19.

Sebelum ini, tawaran kerjasama rentas parti ditolak oleh Pakatan Harapan kerana mendakwa Tan Sri Muhyddin Yassin telah kehilangan majoriti dan tiada kuasa untuk membuat tawaran, apa-apapun beliau seharusnya meletak jawatan dahulu mengikut perlembagaan. Sebaik sahaja Tan Sri Muhyddin Yassin meletak jawatan, motif sebenar Pakaran Harapan terus muncul. Ahli Parlimen Iskandar Puteri, YB Lim Kit Siang berkata dalam Borneo Post bahawa Malaysia sekarang memerlukan Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk menyelamatkan keadaan. DAP cepat-cepat mengemukakan calon Perdana Menteri yang boleh mereka tunggang.

Sebelum perletakan jawatan Tan Sri Muhyddin Yassin, tiada langsung Pakatan Harapan menyebut tentang perkara ini. Kini, jelas bahawa keengganan Pakatan Harapan menerima tawaran kerjasama rentas parti adalah untuk meneruskan usaha perebutan kuasa mereka, kononnya mendakwa boleh mentadbir lebih efisien daripada kerajaan yang lepas.

Perebutan kuasa hanya akan merugikan rakyat dan memudaratkan lagi situasi ekonomi sekarang, bagi kami di Parti Gerakan Rakyat Malaysia, kami tidak rugi apa-apa sebagai sebuah parti politik, kami bersuara bukan untuk kepentingan diri tetapi untuk rakyat. Tindakan Pakatan Harapan adalah seperti mana yang saya jangkakan dulu, terbukti motif mereka adalah untuk cita-cita sendiri dan bukan seperti dilaungkan selalu, iaitu berjuang untuk rakyat.

WONG CHIA ZHEN
PEMANGKU KETUA PEMUDA NASIONAL
PARTI GERAKAN RAKYAT MALAYSIA

天气炎热人民用水电量增 王煦棱促折扣费用予民

天气炎热人民用水电量增 王煦棱促折扣费用予民

民政觉全国妇女组署理主席王煦棱指出,近数月来,我国天气炎热,人民用水量与用电量都无可避免增加了,加上水费与电费已大幅度调涨,生活成本又飙升,人民实在吃不消,因此促请政府应体恤人民,并寻求途径让国能与供水机构为人民提供特别折扣优惠,以减轻人民的沉重负担。

baca lagi
仍有机会重返为朝 民政不忘初衷面对挑战

仍有机会重返为朝 民政不忘初衷面对挑战

(吉隆坡26日讯)民政党主席拿督刘华才强调,该党在过去56年创党历史中,面对过一朝二野,从反对党到执政党,再由执政党换回反对党,这些都像是在考验全体党员的意志和信心,并且相信只要“不忘初衷”,万众一心面对挑战,有朝一日仍有机会重返为朝,继续为国为民服务。

baca lagi
槟水费没必要涨价 PBA应寻策应对高用水量

槟水费没必要涨价 PBA应寻策应对高用水量

(槟城26日讯)槟州民政党公共投诉局主任黄义恩指出,槟州供水机构首席执行员巴玛纳登所提出的“槟城人用水量高须涨水费”论,根本就是站不住脚的说法,因为更高用水量与需求量,表示槟州供水机构将收获更多水费,所以应该没有必要涨价!

baca lagi