Siaran Akhbar

Pastikan tiada sebarang kejadian tidak dingini berlaku kepada mangsa-mangsa banjir di Negeri Johor

Jan 8, 2024

Parti Gerakan Rakyat Malaysia (GERAKAN) mengingatkan Kerajaan Negeri Johor untuk terus memastikan keselamatan dan tiada sebarang kejadian tidak dingini berlaku kepada mangsa-mangsa banjir di Negeri Johor.

Naib Presiden GERAKAN Koo Shiaw Lee berkata, ia susulan perkembangan laporan terkini berhubung jumlah mangsa banjir di Johor terus melonjak kepada 6,564 orang daripada 1,819 keluarga yang ditempatkan di 51 pusat pemindahan sementara (PPS) di enam daerah setakat 8 pagi ini.

“Saya berharap semua mangsa banjir selamat dan mengingatkan kawalan keselamatan, penambahan penguatkuasaan dibuat oleh Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Johor” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Namun sebagai pembangkang yang berperanan semak dan imbang, GERAKAN akan sentiasa mengikuti secara dekat perkembangan semasa mangsa-mangsa banjir serta bentuk pelaksanaan bantuan oleh Kerajaan Negeri Johor.
Pada masa yang sama, Kerajaan Negeri Johor juga turut memberi tumpuan dan perancangan selepas musim terkujuh iaitu mencari jalan menyelesaikan masalah banjir di negeri berkenaan.

Melihat perkembangan terkini, GERAKAN menggesa Kerajaan Negeri Johor segera menangani masalah berkenaan untuk jangka masa panjang termasuk persediaan ancaman fenomena limpahan air ke kawasan tanah rendah menjelang tahun 2050.

“Perangcangan jangka masa panjang sekaligus dapat menyelamatkan penduduk Johor daripada ancaman fenomena limpahan air laut ke zon tanah rendah di seluruh negeri menjelang 2050”

“PN mahu supaya Pelan Pembangunan Infrastruktur Menangani Banjir di Johor 2023-2050 digubal secara holistik, inklusif dan komprehensif kerana bencana banjir di negeri semakin memburuk saban tahun susulan faktor perubahan iklim global termasuk kadar hujan yang ekstrem” ujarnya.

Koo Shiaw Lee
Naib Presiden
Parti Gerakan Rakyat Malaysia

天气炎热人民用水电量增 王煦棱促折扣费用予民

天气炎热人民用水电量增 王煦棱促折扣费用予民

民政觉全国妇女组署理主席王煦棱指出,近数月来,我国天气炎热,人民用水量与用电量都无可避免增加了,加上水费与电费已大幅度调涨,生活成本又飙升,人民实在吃不消,因此促请政府应体恤人民,并寻求途径让国能与供水机构为人民提供特别折扣优惠,以减轻人民的沉重负担。

baca lagi
仍有机会重返为朝 民政不忘初衷面对挑战

仍有机会重返为朝 民政不忘初衷面对挑战

(吉隆坡26日讯)民政党主席拿督刘华才强调,该党在过去56年创党历史中,面对过一朝二野,从反对党到执政党,再由执政党换回反对党,这些都像是在考验全体党员的意志和信心,并且相信只要“不忘初衷”,万众一心面对挑战,有朝一日仍有机会重返为朝,继续为国为民服务。

baca lagi
槟水费没必要涨价 PBA应寻策应对高用水量

槟水费没必要涨价 PBA应寻策应对高用水量

(槟城26日讯)槟州民政党公共投诉局主任黄义恩指出,槟州供水机构首席执行员巴玛纳登所提出的“槟城人用水量高须涨水费”论,根本就是站不住脚的说法,因为更高用水量与需求量,表示槟州供水机构将收获更多水费,所以应该没有必要涨价!

baca lagi