Siaran Akhbar

Pemuda Gerakan Sokong Pembukaan Sidang Parlimen

Jun 20, 2021

Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah bertitah agar persidangan parliment diadakan secepat mungkin. Kenyataan itu dikeluarkan setelah tamatnya Perbincangan Khas Raja-Raja Melayu pada Rabu yang lepas. Ini kali kedua Yang di-Pertuan Agong bertitah tentang pembukaan sidang parlimen.

Seperti saya nyatakan dalam kenyataan akhbar sebelum ini, darurat memberi kuasa kepada kerajaan untuk menguatkuasa dasar atau inisiatif dengan lebih effisien. Walaupun demikian, segala inisiatif termasuk sekatan pergerakan penuh (FMCO) tidak kelihatan menurunkan kes jangkitan harian. Rakyat mula menyoal keberkesanan pengisytiharan darurat sejak bulan Januari.

Pada hemat saya, pembukaan parlimen tidak boleh ditangguhkan lagi. Rakyat berhak untuk mengetahui progres kerajaan mengendali penularan wabak Covid-19. Inilah masanya kerajaan membuktikan ketelusan tadbir urus dengan menjawab persoalan dari wakil-wakil rakyat. Keengganan pembukaan sidang parlimen memberi mesej yang negatif seolah-olah kerajaan ingin mengelak daripada segala persoalan.

Yang di-Pertuan Agong telah bertitah supaya persidangan berlangsung, Timbalan Speaker Dewan Rakyat Datuk Seri Azalina Othman telah mencadangkan persidangan secara maya. Ahli parlimen pembangkang pun tidak akan berhenti kecohan dan segala boikot atas inisiatif kerajaan selagi kerajaan tidak bersetuju untuk membuka parlimen. Adalah wajar sekiranya parlimen dibenarkan berlangsung, persoalan-persoalan dijawab dalam dewan, biar rakyat menilai.

Seperti mana yang kita tahu, setakat ini satu-satunya cara untuk membendung Covid-19 adalah melalui imuniti kelompok, iaitu lebih daripada 80% populasi orang dewasa menerima vaksin. Pembukaan parlimen bukan soal bazir masa, tetapi ianya satu tindakan yang memperlihatkan kesungguhan kerajaan yang bersikap terbuka dalam menerima cadangan atau kritikan untuk mengawal keadaan semasa.

WONG CHIA ZHEN
PEMANGKU KETUA PEMUDA NASIONAL
PARTI GERAKAN RAKYAT MALAYSIA