Siaran Akhbar

Pemuda Gerakan Sokong Pembukaan Sidang Parlimen

Jun 20, 2021

Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah bertitah agar persidangan parliment diadakan secepat mungkin. Kenyataan itu dikeluarkan setelah tamatnya Perbincangan Khas Raja-Raja Melayu pada Rabu yang lepas. Ini kali kedua Yang di-Pertuan Agong bertitah tentang pembukaan sidang parlimen.

Seperti saya nyatakan dalam kenyataan akhbar sebelum ini, darurat memberi kuasa kepada kerajaan untuk menguatkuasa dasar atau inisiatif dengan lebih effisien. Walaupun demikian, segala inisiatif termasuk sekatan pergerakan penuh (FMCO) tidak kelihatan menurunkan kes jangkitan harian. Rakyat mula menyoal keberkesanan pengisytiharan darurat sejak bulan Januari.

Pada hemat saya, pembukaan parlimen tidak boleh ditangguhkan lagi. Rakyat berhak untuk mengetahui progres kerajaan mengendali penularan wabak Covid-19. Inilah masanya kerajaan membuktikan ketelusan tadbir urus dengan menjawab persoalan dari wakil-wakil rakyat. Keengganan pembukaan sidang parlimen memberi mesej yang negatif seolah-olah kerajaan ingin mengelak daripada segala persoalan.

Yang di-Pertuan Agong telah bertitah supaya persidangan berlangsung, Timbalan Speaker Dewan Rakyat Datuk Seri Azalina Othman telah mencadangkan persidangan secara maya. Ahli parlimen pembangkang pun tidak akan berhenti kecohan dan segala boikot atas inisiatif kerajaan selagi kerajaan tidak bersetuju untuk membuka parlimen. Adalah wajar sekiranya parlimen dibenarkan berlangsung, persoalan-persoalan dijawab dalam dewan, biar rakyat menilai.

Seperti mana yang kita tahu, setakat ini satu-satunya cara untuk membendung Covid-19 adalah melalui imuniti kelompok, iaitu lebih daripada 80% populasi orang dewasa menerima vaksin. Pembukaan parlimen bukan soal bazir masa, tetapi ianya satu tindakan yang memperlihatkan kesungguhan kerajaan yang bersikap terbuka dalam menerima cadangan atau kritikan untuk mengawal keadaan semasa.

WONG CHIA ZHEN
PEMANGKU KETUA PEMUDA NASIONAL
PARTI GERAKAN RAKYAT MALAYSIA

天气炎热人民用水电量增 王煦棱促折扣费用予民

天气炎热人民用水电量增 王煦棱促折扣费用予民

民政觉全国妇女组署理主席王煦棱指出,近数月来,我国天气炎热,人民用水量与用电量都无可避免增加了,加上水费与电费已大幅度调涨,生活成本又飙升,人民实在吃不消,因此促请政府应体恤人民,并寻求途径让国能与供水机构为人民提供特别折扣优惠,以减轻人民的沉重负担。

baca lagi
仍有机会重返为朝 民政不忘初衷面对挑战

仍有机会重返为朝 民政不忘初衷面对挑战

(吉隆坡26日讯)民政党主席拿督刘华才强调,该党在过去56年创党历史中,面对过一朝二野,从反对党到执政党,再由执政党换回反对党,这些都像是在考验全体党员的意志和信心,并且相信只要“不忘初衷”,万众一心面对挑战,有朝一日仍有机会重返为朝,继续为国为民服务。

baca lagi
槟水费没必要涨价 PBA应寻策应对高用水量

槟水费没必要涨价 PBA应寻策应对高用水量

(槟城26日讯)槟州民政党公共投诉局主任黄义恩指出,槟州供水机构首席执行员巴玛纳登所提出的“槟城人用水量高须涨水费”论,根本就是站不住脚的说法,因为更高用水量与需求量,表示槟州供水机构将收获更多水费,所以应该没有必要涨价!

baca lagi