Siaran Akhbar

Perutusan Khas Presiden Nasional GERAKAN Sempena Hari Thaipusam – DOMINIC LAU HOE CHAI

Feb 5, 2023

Hari Thaipusam merupakan perayaan penting bagi penganut Hindu di Malaysia. Ini disebabkan Hari Thaipusam bagi penganut Hindu memperingati Dewa Murugan menewaskan Soorapadman.

Dengan ini, saya menyeru semua rakyat Malaysia belajar semangat Dewa Murugan untuk berani menghadapi setiap cabaran pada tahun 2023 dan mengatasinya.

Ini disebabkan Malaysia sehingga seluruh dunia akan mempunyai banyak cabaran pada tahun ini, kerana semua negara juga perlu menghadapi masalah seperti, kemungkinan kemelesetan ekonomi dunia dan konflik dari Rusia-Ukraine.

Selepas COVID-19 dan ‘lockdown’ berakhir. Nampaknya 2023 tahun untuk kita memulihkan dan menstabilkan ekonomi.

Namun keadaan dan konflik dari Rusia-Ukraine amat membimbangkan kerana tiada perang berlaku selepas Perang Dunia ke-2. Kesannya amat teruk dan menjejaskan bukan sahaja ekonomi dan pasaran tenaga, tetapi juga keselamatan dunia.

Di samping itu, saya juga berharap rakyat dari semua kaum boleh mempunyai keberanian dan kejujuran untuk menghadapi hakikat bahawa masyarakat kita yang berbilang kaum masih belum matang. Jadi, kita perlu berazam untuk mengambil praktikal untuk menuju ke arah masyarakat ideal.

Sama seperti sambutan Thaipusam telah menunjukkan toleransi beragama, perpaduan dan keharmonian rakyat di Malaysia. Berkat kepelbagaian dan toleransi masyarakat Malaysia, Malaysia telah mencapai kemakmuran ekonomi, kemajuan sosial dan kebahagiaan rakyat hari ini.

Saya berharap sambutan Thaipusam tahun ini akan menguatkan azam kita untuk mengatasi semua.

Akhir sekali, saya mewakili seluruh keahlian Parti Gerakan Rakyat Malaysia mengucapkan Selamat Menyambut Hari Thaipusam 2023 kepada semua rakyat Malaysia, terutamanya penganut Hindu.

天气炎热人民用水电量增 王煦棱促折扣费用予民

天气炎热人民用水电量增 王煦棱促折扣费用予民

民政觉全国妇女组署理主席王煦棱指出,近数月来,我国天气炎热,人民用水量与用电量都无可避免增加了,加上水费与电费已大幅度调涨,生活成本又飙升,人民实在吃不消,因此促请政府应体恤人民,并寻求途径让国能与供水机构为人民提供特别折扣优惠,以减轻人民的沉重负担。

baca lagi
仍有机会重返为朝 民政不忘初衷面对挑战

仍有机会重返为朝 民政不忘初衷面对挑战

(吉隆坡26日讯)民政党主席拿督刘华才强调,该党在过去56年创党历史中,面对过一朝二野,从反对党到执政党,再由执政党换回反对党,这些都像是在考验全体党员的意志和信心,并且相信只要“不忘初衷”,万众一心面对挑战,有朝一日仍有机会重返为朝,继续为国为民服务。

baca lagi
槟水费没必要涨价 PBA应寻策应对高用水量

槟水费没必要涨价 PBA应寻策应对高用水量

(槟城26日讯)槟州民政党公共投诉局主任黄义恩指出,槟州供水机构首席执行员巴玛纳登所提出的“槟城人用水量高须涨水费”论,根本就是站不住脚的说法,因为更高用水量与需求量,表示槟州供水机构将收获更多水费,所以应该没有必要涨价!

baca lagi