Berita Gerakan

Pihak berkuasa didakwa ‘tutup mata’ isu Rohingya di Teluk Kumbar

Ogo 25, 2020

KUALA LUMPUR Pemuda Parti Gerakan Rakyat Malaysia Negeri Pulau Pinang kecewa dengan sikap tidak prihatin pihak berkuasa berhubung isu kemasukan nelayan Rohingya yang telah mengancam pendapatan nelayan tempatan di Teluk Kumbar.

Jurucakapnya, Mohd Aswaad Jaafar berkata, setakat ini tiada tindakan diambil oleh pihak berkuasa walaupun parti ini  telah membangkitkan isu berkenaan pada awal bulan ini.

Tegasnya, kewujudan nelayan Rohingya yang tidak mematuhi peraturan telah menggugat pendapatan nelayan tempatan dan masalah sosial.

Pendapatan nelayan tempatan telah merosot sebanyak 50% dan berlakunya kehilangan pukat dan alat penangkapan ikan.

Malah, nelayan tempatan turut mengadu, nelayan warga asing itu bukan sahaja tidak mengikut peraturan yang ditetapkan kerajaan, malah biadap apabila mengatakan laut itu tidak dimiliki nelayan tempatan apabila diminta beri kerjasama oleh nelayan tempatan.

Selain itu, kebanyakan nelayan Rohingnya itu tidak mempunyai lesen dan permit perikanan yang sah, mereka menggunakan sampan dengan enjin yang berkuasa lebih tinggi yang membolehkan mereka menangkap ikan di kawasan laut lebih dalam dan membawa hasil pulangan lebih banyak.

Penggunaan bot-bot yang berkuasa tinggi ini telah menyebabkan kerosakan kepada pukat-pukat nelayan tempatan, sekaligus mengakibatkan kerugian.

”Parti Gerakan Rakyat Malaysia menggesa pihak berkuasa mengambil berat masalah yang dihadapi nelayan tempatan di Teluk Kumbar,” ujarnya dan memaklumkan telah mengemukakan surat kepada Jabatan Imigresen Negeri Pulau Pinang supaya tindakan segera diambil dan kehidupan normal nelayan di teluk itu dapat dikembalikan.

天气炎热人民用水电量增 王煦棱促折扣费用予民

天气炎热人民用水电量增 王煦棱促折扣费用予民

民政觉全国妇女组署理主席王煦棱指出,近数月来,我国天气炎热,人民用水量与用电量都无可避免增加了,加上水费与电费已大幅度调涨,生活成本又飙升,人民实在吃不消,因此促请政府应体恤人民,并寻求途径让国能与供水机构为人民提供特别折扣优惠,以减轻人民的沉重负担。

baca lagi
仍有机会重返为朝 民政不忘初衷面对挑战

仍有机会重返为朝 民政不忘初衷面对挑战

(吉隆坡26日讯)民政党主席拿督刘华才强调,该党在过去56年创党历史中,面对过一朝二野,从反对党到执政党,再由执政党换回反对党,这些都像是在考验全体党员的意志和信心,并且相信只要“不忘初衷”,万众一心面对挑战,有朝一日仍有机会重返为朝,继续为国为民服务。

baca lagi
槟水费没必要涨价 PBA应寻策应对高用水量

槟水费没必要涨价 PBA应寻策应对高用水量

(槟城26日讯)槟州民政党公共投诉局主任黄义恩指出,槟州供水机构首席执行员巴玛纳登所提出的“槟城人用水量高须涨水费”论,根本就是站不住脚的说法,因为更高用水量与需求量,表示槟州供水机构将收获更多水费,所以应该没有必要涨价!

baca lagi