Berita Gerakan

PM hadir sambutan Tahun Baharu Cina Gerakan secara maya

Feb 12, 2021

PUTRAJAYA: Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin meluangkan masa menghadiri sambutan Majlis Rumah Terbuka Tahun Baharu Cina anjuran Parti Gerakan secara maya, hari ini.

Majlis secara norma baharu itu julung kali diadakan apabila masing-masing berada di lokasi berlainan dan secara uniknya menggaul ‘Yee Sang’ serentak sebagai simbolik sambutan perayaan itu.

Di kediaman Perdana Menteri, Muhyiddin bersama isteri, Puan Sri Noorainee Abdul Rahman dilihat gembira dengan cara sambutan sedemikian dan masing-masing menyebut ‘Ong Perikatan Nasional (PN) ‘, ‘PN Berjaya’, ‘Menang PN’ dan ‘prosperity dan makmur’ ketika menggaul Yee Sang itu.

Selain Perdana Menteri, turut hadir memeriahkan sambutan ialah para pemimpin komponen parti PN antaranya Timbalan Presiden Gerakan, Oh Tong Keong; Bendahari Gerakan, Hng Chee Wey dan Setiausaha Agung Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), Datuk Seri Hamzah Zainudin.

Turut kelihatan hadir ialah Setiausaha Agung Parti Maju Sabah (SAPP), Datuk Richard Yong We Kong; Setiausaha Agung Parti Solidariti Tanah Airku (STAR); Datuk Guan Dee Koh Hoi dan Pengerusi Lajnah Perpaduan Nasional Pas, Dr. Halimah Ali.

Perdana Menteri dalam komen ringkasnya dalam majilis yang diadakan kira-kira 25 minit itu berharap, sambutan perayaan boleh dilaksanakan secara tradisi biasa pada tahun depan selepas wabak Covid-19 berakhir.

Dalam pada itu, Presiden Gerakan, Datuk Dr. Dominic Lau Hoe Chai berkata, idea pelaksanaan sambutan secara maya ini membuktikan Tahun Baharu Cina masih boleh dirayakan dalam suasana norma baharu.

Beliau pada masa sama berterima kasih kepada Perdana Menteri selaku Pengerusi PN kerana menerima penyertaan Gerakan semalam sebagai anggota parti PN dan menyifatkan ia merupakan hadiah bermakna sempena sambutan Tahun Baharu Cina.

“Terima kasih kerana memberikan kepercayaan dan peluang kepada Gerakan untuk menyertai PN dan menghargai sokongan parti-parti komponen lain.

“Gerakan bersiap sedia berganding bahu memastikan kejayaan PN dalam Pilihan Raya Umum akan datang dan berjanji akan menggerakkan seramai 300,000 ahli 1,545 cawangan dan 148 bahagian berada di belakang Perdana Menteri bagi memastikan kejayaan PN,” katanya. -UTUSAN ONLINE