Berita Gerakan

PM hadir sambutan Tahun Baharu Cina Gerakan secara maya

Feb 12, 2021

PUTRAJAYA: Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin meluangkan masa menghadiri sambutan Majlis Rumah Terbuka Tahun Baharu Cina anjuran Parti Gerakan secara maya, hari ini.

Majlis secara norma baharu itu julung kali diadakan apabila masing-masing berada di lokasi berlainan dan secara uniknya menggaul ‘Yee Sang’ serentak sebagai simbolik sambutan perayaan itu.

Di kediaman Perdana Menteri, Muhyiddin bersama isteri, Puan Sri Noorainee Abdul Rahman dilihat gembira dengan cara sambutan sedemikian dan masing-masing menyebut ‘Ong Perikatan Nasional (PN) ‘, ‘PN Berjaya’, ‘Menang PN’ dan ‘prosperity dan makmur’ ketika menggaul Yee Sang itu.

Selain Perdana Menteri, turut hadir memeriahkan sambutan ialah para pemimpin komponen parti PN antaranya Timbalan Presiden Gerakan, Oh Tong Keong; Bendahari Gerakan, Hng Chee Wey dan Setiausaha Agung Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), Datuk Seri Hamzah Zainudin.

Turut kelihatan hadir ialah Setiausaha Agung Parti Maju Sabah (SAPP), Datuk Richard Yong We Kong; Setiausaha Agung Parti Solidariti Tanah Airku (STAR); Datuk Guan Dee Koh Hoi dan Pengerusi Lajnah Perpaduan Nasional Pas, Dr. Halimah Ali.

Perdana Menteri dalam komen ringkasnya dalam majilis yang diadakan kira-kira 25 minit itu berharap, sambutan perayaan boleh dilaksanakan secara tradisi biasa pada tahun depan selepas wabak Covid-19 berakhir.

Dalam pada itu, Presiden Gerakan, Datuk Dr. Dominic Lau Hoe Chai berkata, idea pelaksanaan sambutan secara maya ini membuktikan Tahun Baharu Cina masih boleh dirayakan dalam suasana norma baharu.

Beliau pada masa sama berterima kasih kepada Perdana Menteri selaku Pengerusi PN kerana menerima penyertaan Gerakan semalam sebagai anggota parti PN dan menyifatkan ia merupakan hadiah bermakna sempena sambutan Tahun Baharu Cina.

“Terima kasih kerana memberikan kepercayaan dan peluang kepada Gerakan untuk menyertai PN dan menghargai sokongan parti-parti komponen lain.

“Gerakan bersiap sedia berganding bahu memastikan kejayaan PN dalam Pilihan Raya Umum akan datang dan berjanji akan menggerakkan seramai 300,000 ahli 1,545 cawangan dan 148 bahagian berada di belakang Perdana Menteri bagi memastikan kejayaan PN,” katanya. -UTUSAN ONLINE

天气炎热人民用水电量增 王煦棱促折扣费用予民

天气炎热人民用水电量增 王煦棱促折扣费用予民

民政觉全国妇女组署理主席王煦棱指出,近数月来,我国天气炎热,人民用水量与用电量都无可避免增加了,加上水费与电费已大幅度调涨,生活成本又飙升,人民实在吃不消,因此促请政府应体恤人民,并寻求途径让国能与供水机构为人民提供特别折扣优惠,以减轻人民的沉重负担。

baca lagi
仍有机会重返为朝 民政不忘初衷面对挑战

仍有机会重返为朝 民政不忘初衷面对挑战

(吉隆坡26日讯)民政党主席拿督刘华才强调,该党在过去56年创党历史中,面对过一朝二野,从反对党到执政党,再由执政党换回反对党,这些都像是在考验全体党员的意志和信心,并且相信只要“不忘初衷”,万众一心面对挑战,有朝一日仍有机会重返为朝,继续为国为民服务。

baca lagi
槟水费没必要涨价 PBA应寻策应对高用水量

槟水费没必要涨价 PBA应寻策应对高用水量

(槟城26日讯)槟州民政党公共投诉局主任黄义恩指出,槟州供水机构首席执行员巴玛纳登所提出的“槟城人用水量高须涨水费”论,根本就是站不住脚的说法,因为更高用水量与需求量,表示槟州供水机构将收获更多水费,所以应该没有必要涨价!

baca lagi