Berita Gerakan

PN dakwa tiada perubahan dilakukan kerajaan PH Pulau Pinang sejak 15 tahun lalu

Apr 29, 2023

KUALA LUMPUR: Perikatan Nasional (PN) mendakwa tidak ada perubahan yang dilakukan oleh kerajaan Pakatan Harapan (PH) negeri itu selepas 15 tahun mentadbir negeri itu.

Presiden GERAKAN, Senator Datuk Dr Dominic Lau Hoe Chai, mendakwa sepanjang tempoh itu kerajaan negeri Pulau Pinang hanya membuat janji kosong.

Contohnya, beliau berkata, rancangan dalam Pelan Induk Pengangkutan Pulau Pinang yang dicadangkan oleh PH masih dalam perancangan dan belum bermula lagi.

“Projek Terowong Dasar Laut yang dipromosikan oleh kerajaan Pulau Pinang sebelum ini pun bertukar menjadi kes rasuah. Lim Guan Eng menjadi Ketua Menteri Pulau Pinang yang pertama didakwa di mahkamah atas tuduhan rasuah.” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Beliau berkata, Menteri Sumber Manusia, V Sivakumar juga berdepan kes pengambilan pekerja asing dikatakan bernilai hampir RM100 juta.

Katanya, pegawai kerajaan negeri Pulau Pinang juga disifat semakin angkuh dengan memberi contoh dalam isu perkampungan pekerja asing apabila penduduk mengadu mengenai isu pekerja asing yang menimbulkan banyak kekacauan, seperti masalah lalu lintas dan keselamatan.

Dominic mempersoalkan isu tekanan air rendah di kawasan Seberang Perai Selatan yang sudah berlarutan sejak 3 tahun lalu.

“Pada jam 2 pagi hingga 4 pagi, penduduk terpaksa bangun untuk mengisi air. Walaupun penduduk telah membuat aduan berkali-kali, tetapi Kerajaan negeri Pulau Pinang masih tidak dapat menyelesaikan masalah itu. Kini kapasiti efektif dua empangan Pulau Pinang telah menyusut kepada hampir separuh.

“Pada 1 Januari lalu, kadar efektif Empangan Air Itam merekodkan 82.5 peratus namun ketika ini ia menyusut kepada 49.5 peratus; Situasi sama turut dialami di Empangan Teluk Bahang yang merekodkan kapasiti 64 peratus awal tahun lalu kepada 50.7 peratus,” katanya.

Beliau berkata, jika musim kemarau berlanjutan, Pulau Pinang mungkin akan menghadapi masalah kekurangan air.

“Walaupun kerajaan negeri Pulau Pinang sentiasa mempromosikan Agenda Hijau Pulau Pinang, tetapi alam sekitar di Pulau Pinang semakin merosot sejak 15 tahun lalu.

“Dalam tempoh 10 tahun kebelakangan ini, terdapat banyak isu tanah runtuh yang serius berlaku di negeri ini. Ini merangkumi Bukit Kukus, Tanjung Bungah, tapak pembinaan di Tanjung Bungah,” katanya.

Beliau mendakwa kerajaan negeri Pulau Pinang juga tidak merancang pembangunan negeri Pulau Pinang dengan betul sejak 15 tahun lalu. Ini telah membawa ketidakseimbangan yang serius dalam pembangunan Pulau Pinang selatan (PSI) dan Seberang Perai.

“Banyak kontroversi mengenai kelulusan Projek PSI. Ini juga menunjukkan kerajaan negeri bertekad menjalankan projek ini tanpa mengira tentangan daripada organisasi alam sekitar dan rakyat negerinya,” katanya.

Menjawab kenyataan oleh Timbalan Ketua Menteri II Pulau Pinang P. Ramasamy yang tidak percaya ramalan bahawa Perikatan Nasional boleh merampas Kerajaan negeri Pulau Pinang dengan undi Melayu pada PRN yang akan datang, Lau berkata PN tidak akan bergantung kepada undi kaum tertentu untuk memenangi hati rakyat Pulau Pinang.

Ramasamy mendakwa analisis PN itu tidak mengira pencapaian pencapaian Kerajaan negeri Pulau Pinang (PH).

Sambil mempersoalkan pencapaian yang disebut Ramasamy, Lau menegaskan, PN akan cuba sedaya upaya untuk meraih sokongan rakyat daripada semua kaum pada pilihan raya negeri nanti.

天气炎热人民用水电量增 王煦棱促折扣费用予民

天气炎热人民用水电量增 王煦棱促折扣费用予民

民政觉全国妇女组署理主席王煦棱指出,近数月来,我国天气炎热,人民用水量与用电量都无可避免增加了,加上水费与电费已大幅度调涨,生活成本又飙升,人民实在吃不消,因此促请政府应体恤人民,并寻求途径让国能与供水机构为人民提供特别折扣优惠,以减轻人民的沉重负担。

baca lagi
仍有机会重返为朝 民政不忘初衷面对挑战

仍有机会重返为朝 民政不忘初衷面对挑战

(吉隆坡26日讯)民政党主席拿督刘华才强调,该党在过去56年创党历史中,面对过一朝二野,从反对党到执政党,再由执政党换回反对党,这些都像是在考验全体党员的意志和信心,并且相信只要“不忘初衷”,万众一心面对挑战,有朝一日仍有机会重返为朝,继续为国为民服务。

baca lagi
槟水费没必要涨价 PBA应寻策应对高用水量

槟水费没必要涨价 PBA应寻策应对高用水量

(槟城26日讯)槟州民政党公共投诉局主任黄义恩指出,槟州供水机构首席执行员巴玛纳登所提出的“槟城人用水量高须涨水费”论,根本就是站不住脚的说法,因为更高用水量与需求量,表示槟州供水机构将收获更多水费,所以应该没有必要涨价!

baca lagi