Berita Gerakan

PN dan BN, pengundi keliru

Sep 23, 2022

PULAU PINANG – Masalah besar yang dihadapi Perikatan Nasional (PN) pada masa ini adalah pengundi tidak dapat membezakan antara PN dan BN.

Presiden Gerakan, Datuk Dominic Lau berkata,  jalan penyelesaian perlu dikenal pasti kerana masih terdapat penyokong partinya yang ingat bahawa Gerakan masih berada dalam Barisan Nasional (BN).

Dominic berkata, Presiden Bersatu, Tan Sri Muhyiddin Yassin sendiri juga pernah mendedahkan bahawa terdapat penyokongnya yang ingat beliau masih bersama BN.

Sementara itu, Pengerusi Gerakan Pulau Pinang, Oh Tong Keong berkata,  terdapat organisasi tokong yang menyatakan sokongan kepada BN kerana ingat Gerakan akan bertanding di bawah panji BN.

“Seorang pengundi dari Jelutong juga memberitahu bahawa dia pasti akan mengundi BN kerana dia menyokong Gerakan.

“Nampaknya, masih ramai orang Pulau Pinang tidak tahu bahawa Gerakan telah keluar dari BN,” katanya dipetik Kwong Wah Yit Poh.

Tong Keong berkata, Gerakan Pulau Pinang justeru meminta pusat mempertimbangkan supaya calon Gerakan bertanding untuk PN dengan menggunakan lambang Gerakan sendiri.

“Ini merupakan permintaan akar umbi, cawangan dan bahagian di Pulau Pinang. Kami berharap pusat akan memberi pertimbangan sewajarnya.

“Gerakan telah bermula di Pulau Pinang dan merupakan jenama lama yang dikenali ramai orang di sini.

“Lambang Gerakan mempunyai tiga bahasa dan tiada lambang parti lain yang menunjukkan keistimewaan seperti lambang kami,” katanya.

Mengulas masalah kekeliruan antara BN dan PN, Dominic berkata, Gerakan Johor juga membangkitkan isu sama kerana ramai pengundi tidak tahu siapakah anggota PN.

Katanya, Pas sebagai anggota dalam PN juga mahu bertanding menggunakan lambang “bulan” sendiri. – MalaysiaGazette

天气炎热人民用水电量增 王煦棱促折扣费用予民

天气炎热人民用水电量增 王煦棱促折扣费用予民

民政觉全国妇女组署理主席王煦棱指出,近数月来,我国天气炎热,人民用水量与用电量都无可避免增加了,加上水费与电费已大幅度调涨,生活成本又飙升,人民实在吃不消,因此促请政府应体恤人民,并寻求途径让国能与供水机构为人民提供特别折扣优惠,以减轻人民的沉重负担。

baca lagi
仍有机会重返为朝 民政不忘初衷面对挑战

仍有机会重返为朝 民政不忘初衷面对挑战

(吉隆坡26日讯)民政党主席拿督刘华才强调,该党在过去56年创党历史中,面对过一朝二野,从反对党到执政党,再由执政党换回反对党,这些都像是在考验全体党员的意志和信心,并且相信只要“不忘初衷”,万众一心面对挑战,有朝一日仍有机会重返为朝,继续为国为民服务。

baca lagi
槟水费没必要涨价 PBA应寻策应对高用水量

槟水费没必要涨价 PBA应寻策应对高用水量

(槟城26日讯)槟州民政党公共投诉局主任黄义恩指出,槟州供水机构首席执行员巴玛纳登所提出的“槟城人用水量高须涨水费”论,根本就是站不住脚的说法,因为更高用水量与需求量,表示槟州供水机构将收获更多水费,所以应该没有必要涨价!

baca lagi