Berita Gerakan

PN Pertaruh Calon Muda, Profesional Di PRN Melaka

Okt 30, 2021

30 OKT: Perikatan Nasional (PN) akan mengemukakan calon yang sebahagian besarnya muda, profesional dan berwibawa untuk Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka, bulan depan.

Pengerusi PN Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, calon Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU), PAS dan Gerakan itu juga terdiri daripada lelaki dan wanita pelbagai kaum.

Menurutnya, mereka akan diberikan peluang melalui pembahagian kerusi yang disepakati bersama berdasarkan konsep saling hormat-menghormati dan bekerjasama demi kemakmuran bersama.

“Parti komponen PN sudah selesai berunding dan ia akan dimuktamadkan untuk diumumkan beberapa hari lagi.

“Soal sama ada tiga penjuru atau empat penjuru itu soal lain dan kita akan memastikan calon kita diterima oleh pengundi,” katanya ketika sidang media selepas menghadiri program Minum Petang Profesional Melaka Bersama-sama Muhyiddin, hari ini.

Hadir sama Presiden Gerakan Datuk Dominic Lau Hoe Chai yang juga Timbalan Pengerusi PN dan Pengerusi PN Melaka Datuk Mohd Rafiq Naizamohideen.

Beliau berkata, calon di 28 kerusi itu diyakini mampu memberikan keyakinan kepada pengundi untuk diberi peluang berkhidmat kepada rakyat pelbagai agama dan bangsa.

Ditanya mengenai kenyataan Timbalan Presiden PAS Datuk Seri Tuan Ibrahim Tuan Man supaya parti itu menggunakan logonya sendiri, Muhyiddin berkata, ia adalah pandangan peribadi beliau tetapi PN sudah mencapai keputusan konkrit untuk menggunakan logo tunggal PN bagi menghadapi Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka pada 20 November ini.

“Dalam PN kita sudah sepakat parti komponen akan gunakan satu simbol sahaja iaitu logo PN.

“Kita bagi pandangan untuk gunakan logo tunggal atas dasar kepentingan bersama,” katanya.

Mengenai keputusan yang bakal diambil PAS berhubung kerjasama parti itu dengan UMNO, Muhyiddin menegaskan PN berharap PAS akan membuat keputusan secara bijaksana.

“Saya serahkan kepada PAS kerana kita sudah bincang panjang lebar dan saya harap mereka boleh memikirkannya semasak-masaknya,” katanya.

Diminta mengulas foto beliau memegang wang RM5 ketika menyerahkan barangan makanan kepada seorang penunggang motosikal pada program Gerai Prihatin anjuran PN di Klebang hari ini, beliau berkata, pihak yang tularkan gambar itu sudah kehabisan modal politik.

“Takkanlah saya sebodoh itu hendak bagi rasuah kepada orang…saya sudah agak memang akan ada pihak tertentu mainkan gambar itu kononnya saya bagi rasuah,” katanya.

Sehubungan itu, beliau meminta semua pihak supaya tidak terjebak dalam permainan politik kotor seumpama itu.

刘华才讥讽议长是安华政府的胶印

刘华才讥讽议长是安华政府的胶印

(吉隆坡12日讯)民政党全国主席拿督刘华才博士认同下议院议长丹斯里佐哈里确实不是邮差,以佐哈里处理前土团党国会议员的方式,充其量只是团结政府的“胶印”。

baca lagi
警局晚上10时后关门 降低警队威信

警局晚上10时后关门 降低警队威信

(新山10日讯) 针对内政部长赛夫丁纳苏申宣布,全国各地警察局在晚上10时关闭大门,民政党全国总秘书罗家荣抨击,上述做法根本是让警队威信下降,且为民众带来负面影响的事情,让人民感到不安。

baca lagi