Berita Gerakan

PN pilihan terbaik rakyat termasuk kaum Cina – Gerakan

Mac 16, 2021

KUALA LUMPUR, 16 Mac – Kepemimpinan parti Gerakan menegaskan, kerajaan Perikatan Nasional (PN) adalah pilihan terbaik untuk rakyat termasuk masyarakat Cina selepas terbukti dapat menguruskan keselamatan kesihatan rakyat dan melaksanakan pelan pemulihan ekonomi akibat penularan COVID-19 serta menstabilkan politik akibat perbalahan dalam Pakatan Harapan (PH).

Timbalan Presidennya, Oh Tong Keong berkata, PN meletakkan rakyat sebagai tonggak pembangunan negara serta mampu bertindak sebagai sebuah kerajaan yang prihatin dan cekap dalam menyelesaikan permasalahan rakyat.

Pandemik COVID-19, katanya, mencetuskan satu tempoh waktu yang sangat sukar kepada semua sekali gus membantutkan pelaksanaan pembangunan mahupun pertumbuhan ekonomi negara.

“Tetapi kerajaan PN yang diketuai Tan Sri Muhyiddin Yassin tetap berusaha memerangi COVID-19 dan membangunkan semula ekonomi negara kita dengan melaksanakan pelbagai polisi dan memberi bantuan kewangan kepada rakyat jelata yang terjejas dengan teruk.

“PN juga berusaha mengembalikan kestabilan politik setelah mengambil alih pentadbiran kerajaan. Dengan hanya kestabilan politik, negara kita baru boleh membangun,” katanya kepada Wacana.my ketika memberi maklum balas ucapan Perdana Menteri ketika merasmikan Persidangan Perwakilan Nasional ke-49 Tahun 2020 parti itu, kelmarin.

Oh berkata, prestasi dan kemampuan PN jauh berbeza dengan kerajaan PH yang mengambil ringan dan mengabaikan soal pengurusan pandemik COVID-19 tetapi sebaliknya hanya memberi fokus agenda politik mereka.

“Perbalahan dalaman PH menyebabkan politik negara kita tidak stabil dan porak-peranda. PH hanya mementingkan kuasa dan kerusi mereka. Bukannya kebajikan dan keselamatan rakyat. Mereka yang menggadaikan keselamatan rakyat demi kepentingan diri sendiri. PH bukan suatu perikatan yang mementingkan dan mengutamakan rakyat,” katanya.

Beliau berkata, dasar PN yang prihatin rakyat membolehkan rakyat hidup dengan baik, selamat dan harmoni seterusnya negara boleh dibangunkan dan ekonomi dipulihkan.

“Dengan kestabilan politik dan pemulihan ekonomi negara, kualiti kehidupan rakyat dapat dipertingkatkan. Sebagaimana rakyat serta komuniti bisnes lain, masyarakat Cina yang kebanyakan adalah peniaga dan usahawan yang mengharapkan ekonomi negara dapat dipulihkan.

“Jadi, dengan prestasi dan usaha yang dilakukan kerajaan PN ketika ini, seluruh rakyat harus memberi kepercayaan sepenuhnya kepada komitmen kerajaan PN,” katanya.

Oh menambah, antara komitmen awal itu ialah PN sebagai kerajaan yang berfungsi dan berkhidmat untuk semua rakyat tanpa mengira latar belakang agama, kaum atau wilayah, selain menjadikan Malaysia negara yang stabil, aman, makmur iaitu sebuah negara yang menawarkan kehidupan yang lebih baik untuk kita semua.

“Komitmen PN juga ialah mewujudkan sebuah kerajaan yang prihatin dan cekap dalam menyelesaikan permasalahan rakyat. Dengan ini, saya berpendapat PN adalah pilihan yang terbaik untuk rakyat dan masyarakat Cina,” katanya.

Mengenai peranan Gerakan, beliau berkata penyertaan parti itu dalam PN akan memperkukuhkan gagasan itu sebagai sebuah gabungan parti politik yang mewakili pelbagai kaum, agama dan kawasan di negara ini.

Menurutnya, antara maklum balas yang diterima daripada perwakilan ke persidangan nasional Gerakan itu ialah harapan supaya ekonomi negara dan kestabilan politik di negara ini dapat dipulihkan.

Perhimpunan itu turut memutuskan 10 resolusi iaitu:

  • Keluhuran Perlembagaan diutamakan sebagai asas perpaduan negara;
  • Sokongan kepada YAB Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai pemimpin utama untuk membimbing negara memerangi pandemik COVID-19;
  • Rakyat dan kebajikannya perlu diutamakan serta penelitian berterusan perlu dilakukan oleh agensi berkaitan dalam usaha membekalkan kebajikan yang mantap;
  • Revolusi pendidikan dan kesaksamaan sebagai aset negara;
  • Perpaduan dan keharmonian nasional perlu diangkat untuk Malaysia yang gemilang;
  • Bantuan berbentuk sokongan dan kewangan kepada komuniti usahawan kecil dan sederhana dalam mengharungi kesan ketidaktentuan pandemik COVID-19;
  • Utamakan kaum wanita dan memperkasakan penglibatan wanita dalam urusan eksekutif negara;
  • Tiada yang tercicir, impak positif kepada semua melalui pemantapan pendekatan digital negara;
  • Kestabilan ekonomi agenda utama negara; dan
  • Rakyat Malaysia bersatu untuk negara yang tercinta ini.
天气炎热人民用水电量增 王煦棱促折扣费用予民

天气炎热人民用水电量增 王煦棱促折扣费用予民

民政觉全国妇女组署理主席王煦棱指出,近数月来,我国天气炎热,人民用水量与用电量都无可避免增加了,加上水费与电费已大幅度调涨,生活成本又飙升,人民实在吃不消,因此促请政府应体恤人民,并寻求途径让国能与供水机构为人民提供特别折扣优惠,以减轻人民的沉重负担。

baca lagi
仍有机会重返为朝 民政不忘初衷面对挑战

仍有机会重返为朝 民政不忘初衷面对挑战

(吉隆坡26日讯)民政党主席拿督刘华才强调,该党在过去56年创党历史中,面对过一朝二野,从反对党到执政党,再由执政党换回反对党,这些都像是在考验全体党员的意志和信心,并且相信只要“不忘初衷”,万众一心面对挑战,有朝一日仍有机会重返为朝,继续为国为民服务。

baca lagi
槟水费没必要涨价 PBA应寻策应对高用水量

槟水费没必要涨价 PBA应寻策应对高用水量

(槟城26日讯)槟州民政党公共投诉局主任黄义恩指出,槟州供水机构首席执行员巴玛纳登所提出的“槟城人用水量高须涨水费”论,根本就是站不住脚的说法,因为更高用水量与需求量,表示槟州供水机构将收获更多水费,所以应该没有必要涨价!

baca lagi