Berita Gerakan

Pondok bas ‘ghaib’ selepas projek perumahan siap [METROTV]

Ogo 10, 2022

Georgetown: Segelintir penduduk yang bergantung kepada pengangkutan awam di Lebuh Sungai Pinang 1 di sini, membangkitkan isu kehilangan sebuah pondok menunggu bas di kawasan berkenaan sejak awal tahun ini.

Jurucakap Parti Gerakan Rakyat Malaysia (Gerakan) Dewan Undangan Negeri (Dun) Sungai Pinang Mok Kok On berkata, berikutan itu, penduduk terbabit terpaksa berjalan sejauh kira-kira 500 meter berbanding 200 meter sebelum ini.

“Baru-baru ini, kami terima aduan termasuk daripada beberapa warga emas yang berdepan kesulitan kerana terpaksa berjalan lebih jauh dan mereka pula hanya bergantung kepada bas untuk ke hospital atau pusat bandar.

“Kami mendapat maklumat bahawa pondok bas tersebut tiada lagi di tempat asalnya iaitu berhadapan projek perumahan bertingkat yang baru disiapkan awal tahun ini,” katanya kepada media hari ini.

Beliau meminta, Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP) diminta menyiasat perkara itu dan dikhuatiri pihak pemaju perumahan terlepas pandang berhubung ketiadaan kemudahan awam tersebut yang mungkin tidak sengaja dirobohkan ketika kerja-kerja pembinaan bangunan berkenaan dijalankan.

“Perkara ini mungkin nampak remeh namun ia melibatkan kepentingan orang ramai dan jika kita buat carian di aplikasi peta Google Maps, memang sepatutnya ada pondok bas di situ,” katanya.

刘华才讥讽议长是安华政府的胶印

刘华才讥讽议长是安华政府的胶印

(吉隆坡12日讯)民政党全国主席拿督刘华才博士认同下议院议长丹斯里佐哈里确实不是邮差,以佐哈里处理前土团党国会议员的方式,充其量只是团结政府的“胶印”。

baca lagi
警局晚上10时后关门 降低警队威信

警局晚上10时后关门 降低警队威信

(新山10日讯) 针对内政部长赛夫丁纳苏申宣布,全国各地警察局在晚上10时关闭大门,民政党全国总秘书罗家荣抨击,上述做法根本是让警队威信下降,且为民众带来负面影响的事情,让人民感到不安。

baca lagi